All time high i besöksnätter

Allt fler väljer att besöka och övernatta i Sundsvall. 2018 blev ett nytt rekordår för besöksnäringen.

Antalet övernattande besökare i Sundsvallsregionen har aldrig varit så många som förra året. Nu vill näringslivs­bolaget utveckla staden för att öka turismen ytterligare. 
– Målet är att bli en stad som turister vill stanna kvar och se mer av, säger Anna Borggren på Näringslivsbolaget.

2018 blev ett rekordår för Sundsvall, Timrå och Ånge då antalet besöksnätter ökade med nästan fem procent jämfört med föregående år. Det ger en ökning på 30 000 gästnätter och resulterar i all time high för regionen.
– Det är främst sommarmånaderna som står för ökningen men även januari och december har levererat högre siffror än tidigare år, säger Anna Borggren.

Affärsresenärer har ökat

Det är en kombination av fler turister och fler övernattande affärsresenärer som står bakom ökningen. Anledningen är de stora musik- och idrottsevenemang som lockat turister, samt stora byggprojekt som drivs i Sundsvall. Det gäller främst SCA:s projekt “Helios” som är en expansion av Östrands massafabrik.
–Tack vare till exempel SCAs senaste byggprojekt har mängden affärsresenärer ökat, vilket har bidragit till fler övernattningar. Turismen har givetvis också bidragit, säger Anna Borggren.
På grund av den varma sommaren blev hotellövernattningarna färre än förra året. Ändå har Destination Sundsvall lyckats slå landets totala ökning på tre procent.
– Vi har även stugbyar och camping som haft många besökare, vilket är jättekul. Sedan är det många som bara åker till Sundsvall på genomfart, på väg mot andra destinationer, säger Anna Borggren.

Från genomfartsstad

Men att Sundsvall är en stad många resenärer åker genom är något Näringslivsbolaget vill ändra på i framtiden.
– Olika år har det varit olika arrangemang som lockat besökare. Det gäller att därför att ta reda på vad som kan locka fler besökare i framtiden. Målet är att gå från att vara en genomfartsstad, till att bli en stad som lockar turister att stanna kvar i, säger Anna Borggren.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here