GIF är näst sist i ekonomi-Allsvenskan

GIF Sundsvall tillhör en av de fattigaste klubbarna i Allsvenskan, med ett eget kapital på endast 90 000 kronor.

GIF Sundsvall hamnar näst sist i allsvenskan. Åtminstone om man tittar på ekonomin. Den rikaste klubben är Malmö. Och elitfotbollen är en tillväxtbransch, enligt revisionsbyrån EY:s nya rapport.

Allsvenskan i fotboll mår bra ekonomiskt, men det är stora skillnader mellan klubbarna. Det visar en ny rapport om svenska elitfotboll från revisionsbolaget EY, som analyserat klubbarnas finansiella ställning.
Den rikaste klubben är Malmö FF, som har ett get kapital på 497 mkr, vilket är mer än alla andra allsvenska klubbar tillsammans. Näst sist i allsvenskan hittar vi GIF Sundsvall med ett eget kapital på 90 000 kronor. Endast Uppsalalaget Sirius är sämre.
Allsvenskans totala nettoomsättning uppgår till 1 794 miljoner kronor och på fem säsonger har omsättningen ökat med 700 miljoner kronor, vilket visar på en enorm tillväxtbransch.

Samhällsnytta

EY har beräknat att klubbarna i de två högsta herrserierna bidrar med 775 miljoner kronor i samhällsnytta i form av exempelvis ideellt arbete, hälsa och välbefinnande. EY har även räknat ut att Allsvenskans bidrar med 493 mkr till den svenska statskassan i form av skatter och arbetsgivaravgifter.
– Klubbarna måste bli bättre på att paketera och kommunicera dessa värden för att på så sätt kapitalisera det värde som redan skapats i klubbarna, säger Carlos Esterling på EY, medförfattare till rapporten.
I rapporten analyseras bland annat klubbarnas resultat, egna kapital och soliditet för 2018. Under 2018 gör hela Allsvenskan ett positivt rörelseresultat på 86 mkr, är en ökning med 37 procent jämfört mot 2017.
– En positiv trend vi ser är att det egna kapitalet totalt sett fortsätter att öka, till 948 mkr, vilket främst är ett resultat av att klubbarna når fler framgångar i Europaspel, säger Carlos Esterling.

Ökade intäkter från spelare

Intäkterna från spelarförsäljningar uppgår till 352 miljoner kronor vilket är en ökning på 22 procent jämfört med året innan.
– Fotbollsklubbarna är generellt sett beroende av dessa intäkter men vi anser att de bör se dessa som en ”bonus” utöver den ordinarie verksamheten. För en långsiktigt hållbar ekonomi bör de totala intäkterna, exklusive spelarförsäljningar, täcka samtliga kostnader, säger Mikael Bergsten, på EY, en av författarna till rapporten.

Rikaste klubbarna (mkr)

Malmö FF –  497
IFK Norrköping  – 101
Djurgårdens IF – 72
BK Häcken – 71
AIK – 61
Hammarby IF – 42
Östersunds FK – 23
Dalkurd FF – 23
IF Elfsborg – 19
Kalmar FF – 15
IFK Göteborg – 10
Örebro SK – 8
IF Brommapojkarna – 6
Trelleborgs FF – 0,48
GIF Sundsvall – 0,09
IK Sirius FK – 0,05

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here