Män köper kapitalvaror – kvinnor sanerar ekonomin

Den vanligaste anledningen till att svenskarna tar ett privatlån är att man vill sanera sin ekonomi.

Männen tar privatlån för att köpa bil eller motorcykel, kvinnorna för att betala skulder. Männen lånar också större summor än kvinnorna, enligt en studie.

Det finns skillnader mellan män och kvinnors beteende när det gäller privatlån. Fler män än kvinnor tar privatlån, och de lånar större belopp. Och medan männen ofta lånar för att köpa bil, båt eller motorcykel, så lånar kvinnor i högre utsträckning för att betala av andra lån och sanera sina skulder. Särskilt gruppen ensamstående mammor med barn under 18 år som inte äger sitt boende är kraftigt överrepresenterad i denna senare kategori. Det visar Lånerapporten som gjorts av låneförmedlaren Direkto.

Lånar större belopp

Enligt studien bland 15 000 kunder står männen för 56 procent av lånen. Genomsnittet på lånebeloppen är strax under 160 000 kronor och även här skiljer det sig mellan könen då männen i snitt önskar låna 20 000 kronor mer än kvinnorna (170 000 kronor mot 150 000 kronor).
Men männen är mer benägna att använda lånen för köp av bil, mc eller båt. Men det främsta syftet för både män och kvinnor att söka privatlån är att betala av andra lån. Ungefär hälften av alla som ansökt om ett privatlån uppgav att syftet för privatlånen var att sanera lån.
– Det är både glädjande och skrämmande. Det är glädjande att skuldsatta människor med många dyra smålån inser att det är en god idé att samla de små högräntelånen i ett ”samlingslån” med lägre ränta och bättre övriga lånevillkor för att sanera sina skulder. Det skrämmande är förstås att de har lockats att ta dessa dåliga lån till en början, säger Hemad Razavi, vd för Direkto.

Höga räntor

Ensamstående kvinnor med minderåriga barn har sämre ekonomi och nappar i högre utsträckning på erbjudanden om fakturaköp och köp på avbetalning och med kreditkort när de handlar i fysiska butiker och på nätet.
– Alla dessa låneformer har ofta väldigt höga effektiva räntor på kanske 20 procent eller mer. Dessutom är de upplagda så att avbetalningarna nästan enbart täcker räntekostnaden och bara till en försvinnande liten del går till amorteringar vilket gör att man blir fast med dessa dyra lån under många år även om lånebeloppet är litet, säger Hemad Razavi.
Så vad ska man göra då för att undvika skuldfällan?
– Det viktigaste är förstås att avstå från all form av delbetalning. Ett par hundralappar extra varje månad kanske inte ter sig som så mycket. Då är det lätt att bli blind och fortsätta att köpa på avbetalning. Rätt vad det är har den totala summan för alla avbetalningar blivit rätt hög. Du betalar och betalar, men skulden minskar inte. Det enda du mäktar med att betala är de höga räntekostnaderna på denna typ av lån, säger Hemad Razavi.

Betala andra lån

Enligt undersökningen har mer än hälften av alla kvinnor (51 procent) uppgett att syftet för privatlånen är att betala av andra lån. Högst siffror är det för ensamstående mammor med barn under 18 år som inte äger sitt boende.
– Största problemet är att folk i allmänhet inte sätter sig in i det finstilta när man skjuter upp betalningar genom att handla på delbetalning och kredit. Lån och räntor är tyvärr en lågintressekategori och det är heller inget man gärna pratar om med andra. Ofta är man inte på det klara med vad ett köp på delbetalning faktiskt kostar i slutändan, säger Hemad
Razavi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here