Miljardexport från länet hotas av brexit

Blir det en hård Brexit beräknas de svenska exportföretagen tappa miljardinkomster och bara företagen i Västernorrland tappa 186 jobb, enligt en rapport från Stockholms Handelskammare.

Storbritannien är en viktig marknad för Västernorrlands exportföretag och den årliga exporten från länet uppgår till 1,3 miljarder kronor.
En ny rapport från Stockholms Handelskammare visar att exportföretagens nota för brexit om Storbritannien och EU inte kommer överens om ett nytt frihandelsavtal uppskattas till 18 miljarder kronor på två år. Dessutom går 8 200 svenska jobb förlorade, varav 186 i Västernorrland, enligt analysen.
– Brexit kommer att slå mot hela Sverige. Även om flest jobb riskerar att försvinna i de stora länen så kan effekten av Brexit i många svenska län bli smärtsam. Inför valet måste nu politikerna inse att det behövs krafttag för att förbättra klimatet för jobb och företagande i hela landet, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare.
Även mindre län beräknas påverkas negativt med många förlorade jobb som resultat.
–  Internationalisering och export är viktiga tillväxtmotorer för Sverige. Om förutsättningarna förändras gentemot en av våra större affärspartners så får det så klart negativa effekter för i princip samtliga län. Därför finns det anledning att agera även lokalt och regionalt för att dämpa effekterna av brexit, säger Andreas Hatzigeorgiou.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here