Miljardsatsning på vindkraft i Viksjö

Vindkraft

Den största investeringen någonsin i Härnösand görs i Viksjö där Eon satsar fem miljarder kronor i vindkraft. De 114 vindkraftverken har kapacitet att försörja alla Västernorrlands hushåll med el.

Eon har beslutat att bygga två vindkraftsparker, Hästkullen och Björnlandshöjden
i Viksjö. Totalt handlar det om 114 vindkraftverk och en investering på över fem
miljarder kronor.
– Den här satsningen kommer att ge många kringeffekter och bidra till utvecklingen i både
Viksjö och hela kommunen, säger Andreas Sjölander (S), kommunstyrelsens ordförande.
Projektet ska vara klart inom tre år. Eon bygger och ska driva vindkraftsparkerna, men i projektbolaget finns också det schweiziska bolaget Credit Suisse Energie Infrastructure Partners.
– Det här projektet är en viktig del av vår strategi att stärka vår position inom landbaserad
vindkraft, säger Lena Berglund, regionchef Nord på Eon. De 114 turbinerna kommer att producera energi motsvarande all hushållsel i Västernorrland. Projektet skapar många arbetstillfällen, framför allt under byggtiden, och när vindkraftsparken är klar beräknas driften sysselsätta cirka 15 personer.
– Det innebär fantastiska möjligheter för alla våra duktiga lokala företag de närmaste åren och även för den framtida utvecklingen av hela Viksjöområdet, säger Uno Jonsson, tillväxtchef i Härnösands kommun. I juni antog kommunstyrelsen en policy som innebär att kommunen ska jobba för att lokala företag och produkter ska dra största möjliga nytta av etableringen. I viljeyttringen ingår även att stötta lokala organisationer att göra överenskommelser med vindkraftsentreprenören som gynnar utvecklingen i området.
– HEMAB har ju ett system med årliga vindkraftspengar till föreningslivet på Vårdkasen och det har vi mycket goda erfarenheter av, säger Andreas Sjölander.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here