Nya aktörer utmanar bankerna

Eva Nordlander, Almi Invest, Caroline Nyström, Garantia, och Sofie Lundström, Toborrow, erbjuder alla olika vägar för att underlätta företagens finansieringsbehov och deltog i ett seminarium i Sundsvall som arrangerades av Almi.

En rad nya alternativ för företagens finansiering växer fram. Digitala plattformar, crowdlending, borgensåtaganden och ägarkapital kompletterar och i vissa fall utmanar bankernas företagsutlåning.

Många företag uppger att de har problem att hitta finansiering.
– Ett av de främsta tillväxthindren som företagen själva anger är just svårigheten med finansiering. Samtidigt ser vi en rad nya finansieringsformer och aktörer som utmanar de traditionella bankerna, säger Fredrik Kuoppa, affärschef på Almi.
Sofie Lundström är vd för Toborrow, som är en marknadsplats för företagsfinansiering. Hon har själv en bakgrund inom bankvärlden och mötte frustrerade företagare som tyckte att det var krångligt att hitta finansiering för sina affärsidéer och expansionsplaner.
– Tyvärr slutar det ofta med att företagen inte orkar att växa. Samtidigt växer nya digitala verktyg fram och jag såg en möjlighet att koppla ihop investerare och privata långivare direkt med företagen i en digital plattform.
Resultatet blev Toborrow, som sedan 2014 fungerat som en marknadsplats för företagsfinansiering.
– Vi vill ta bort trösklar som hindrar företagen från att växa, säger Sofie Lundström.
Samtidigt skapas en ny investeringsmöjlighet för företag med överlikviditet, privatpersoner som söker alternativ till börsen.
– Det vi ser är att även banker, institutioner och andra traditionella långivare intresserar sig för crowdlending och engagerar sig i i vår plattform.

Minska personliga risken

Ett annat bekymmer för företag som vill ha lån är att bankerna ställer krav på borgen. Garantia, tidigare kreditgarantiföreningen Norr, är en aktör i norra Sverige som stöttar med just detta.
– Tillsammans kan vi hjälpa till med den sista pusselbiten i finansieringen och reducera den personliga privatekonomiska risken, säger Caroline Nyström, verksamhetsledare på Garantia.
Med över 740 medlemsföretag och ett antal stora organisationer som partners har Garantia muskler att låna ut till företagare som behöver en starkare part i kontakt med bank och andra kreditgivare. De fyra nordligaste länen är huvudmarknad.
– Kontakta gärna oss först om ni har finansieringsbehov. Och har ni kört fast hos banken kan ni också prata med oss. Förutom att hjälpa till med borgensåtagandet har vi också kontakter med banker och andra kreditgivare, säger Caroline Nyström.
Att söka externa investerare som går in med ägarkapital är en annan form av finansiering och där är Almi Invest Mitt, med kontor i Härnösand, en viktig regional aktör. Då handlar det oftast om investeringar på 1-3 mkr och de sker alltid tillsammans med andra privata investerare som medfinansiärer.
– Ägarkapital är ett sätt att boosta bolaget, den investering vi bidrar med underlättar för framtida finansiering. Det finns inga krav på återbetalning och den nya ägaren delar risken med dig som entreprenör, säger Eva Nordlander, Fund Manager på Almi Invest Mitt.
En nackdel ta in kapital genom att bredda ägandet är att det ofta är en ganska lång process. Det är inte heller alla entreprenörer som är bekväma med att släppa ifrån sig ägande och därmed kontrollen över företaget.

5 vägar till nytt kapital

1. Banklån. Prata med din bank och presentera din affärsplan. Banken behöver ofta någon form av säkerhet för lånet, något som aktörer som Garantia kan hjälpa till med. Almi är en annan långivare som ofta kompletterar banken.
2. Riskkapital. Investerare som vill satsa pengar i ditt företag mot en andel av bolaget. Det kan både vara institutioner som Almi Invest och privata affärsänglar.
3. Bidrag. Det finns medel att söka för bland annat produktutveckling och innovation. Hanteras bland annat av länsstyrelsen, Vinnova och Tillväxtverket.
4. Crowdfunding/Crowdlending. Med hjälp av digitala plattformar kan små eller stora långivare kopplas ihop med entreprenörer. Toborrow är ett exempel på en marknadsplats för företagsfinansiering.
5. Vänner och familj. Enligt en rapport från Företagarna lånar fler och fler företagare av sig själva eller av familj och vänner för att klara investeringar i sina företag.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here