Nya regler underlättar generationsskiften

I sommar blir det samma skatt om man väljer att överlåta sitt företag till en familjemedlem som till någon utomstående.

När de tilltänkta ändringarna i de så kallade 3:12-reglerna skrotades i våras blev det inte heller några ändringar av skattereglerna vid generationsskifte inom familjen. Översynen av skattereglerna är en del i den sakpolitiska överenskommelsen mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Central del av ekonomin

– Det här underlättar för att företag kan fortsätta drivas inom familjen när någon går i pension. Det är viktigt eftersom familjeföretag är en central del av svensk ekonomi och står för ett stabilt och långsiktigt ägande, säger finansminister Magdalena Andersson i en kommentar.
Med dagens regler kan en försäljning av ett fåmansföretag till en närstående medföra högre beskattning än om företaget säljs till en utomstående person. I en proposition som regeringen beslutat om föreslås att det ändras.

Hindra kringgåenden

Regeringen föreslår ytterligare en ändring i syfte att hindra kringgåenden som innebär att så kallade 3:12-reglerna, utvidgas. Med förslaget ska 3:12-reglerna tillämpas även när samma eller likartad verksamhet bedrivs i ett indirekt ägt företag.
De nya reglerna ska träda i kraft den 1 juli.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here