Oron för ekonomin har ökat i corona-tider

Andelen som känner sig stressad över sitt sparande har ökat med femtio procent sedan 2017 enligt en ny studie och privatekonomerna ser en ökad oro i spåren av corona.

F

ör många har coronaviruset inneburit en försämrad privatekonomi. Äldre och de som har kapital undanstoppat oroar sig för att pengarna ska försvinna på en nedåtgående börs. Och de som inget har, känner sig oroliga för det. Oron speglas i en färsk undersökning från Länsförsäkringar.
– Resultatet tyder på att många inte har tillräckligt bra uppfattning om hur mycket sparkapital de egentligen behöver, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Vart går pengarna?

Hennes råd är att ta tag i sin privatekonomi.
– Ta reda på var pengarna tar vägen en vanlig månad, kontrollera hur ditt försäkringsskydd ser ut om du blir arbetslös och försök prioritera buffertsparandet när du ändå kanske gör av med mindre pengar än vanligt. Det är en bra början för att minska oron, säger Emma Persson.
Andelen som känner sig stressad över att inte ha tillräckligt mycket sparpengar har ökat från 30 till 45 procent sedan 2017.
– En buffert på två månadslöner är det minsta du behöver ha på ett sparkonto för oförutsedda händelser, men många behöver ha betydligt mer än så, råder Emma Persson.

Oro för börsen

Även oron över börsen har ökat. Andelen som ärr stressade över att ha pengar i aktier och fonder har under samma tid ökat från 19 till 31 procent.
Däremot känner inte fler någon större oro för att ha pengarna låsta i en bostad. Andelen har bara ökat marginellt från 7 till 8 procent.
– Oron över sparandet på aktiemarknaden påverkas nog av den senaste tidens börsturbulens, men det kan också bero på att man har ”fel” sparande i aktier och fonder. Där ska du bara lägga ditt långsiktiga sparande så du inte behöver oroa dig lika mycket för tillfälliga nedgångar, säger Emma Persson.

Tre tips som stöttar din privata ekonomi

  • Gör en ”buffert-budget” där du funderar över hur mycket just du behöver i en kriskassa. Har du hus eller bostadsrätt, behövs det mer än om du bor i hyresrätt. Har du barn, bil och båt, måste du lägga till för det.
  • Är du medlem i en a-kassa eller har du inkomstförsäkring? Om inte, ta höjd för minskade inkomster i din buffert – vad händer om du blir arbetslös eller permitterad?
  • Har du gjort en pensionsprognos på minpension.se? Om inte, gör det och fundera över om du behöver spara extra till din pension.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here