Pilotfabrik för smarta muggar kan hamna i Timrå

En grupp entreprenörer har tagit fram en smart pappmugg som gör plastlocket överflödigt. Nu är Timrå en av tre orter som slåss om att få en pilotfabrik för tillverkningen.

Pappmuggen är patenterad och har en lösning där muggen viks och automatiskt blir till ett lock. Produkten är både hållbar och komposterbar, därmed blir locken av plast till take away-muggar onödiga.
Och det är inga små volymer det handlar om.
– I hela världen används varje år 600 miljarder muggar för hot drinks med plastlock. Eftersom locken görs av hållbar skogsråvara i stället för oljebaserad plast är miljövinsterna stora. Då varje lock väger tre gram handlar det om närmare två miljoner ton mindre plast, säger Matts Nyman, chef för affärsutveckling på BizMaker, som hjälper entreprenörerna att hitta ett optimalt produktionssätt och få ut produkten på marknaden.
Intresset från flera stora kaffekedjor är redan stort, enligt Matts Nyman.
Nästa steg är att bygga en testanläggning för produktionen. Där står valet står mellan Timrå, Strömsbruk och Norrköping och personerna bakom den nya muggen besök fyra företag i Timrå för att titta på lokaler och även träffat representanter för Almi, Norrlandsfonden och kommunen.
– En sådan här företagsetablering skulle vara mycket positiv för oss. Den bevisar att Timrå har stor attraktionskraft och är en bra kommun att driva företag i, säger Christian Söderberg, näringslivschef på Timrå kommun.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here