Rutbranschen i länet fortsätter att växa

Från den 1 juli har avdraget för rut-tjänster fördubblats. För en barnfamilj innebär det att man kan köpa städning och andra hemtjänster för totalt 200 000 kronor och göra avdrag på hälften.

Rutbranchen i länet har haft en kraftig tillväxt under de senaste åren och omsätter mer än 140 miljoner kronor. Även antalet företag i branschen har blivit fler. Det visar siffror från Skattverket som Bättre affärer har tagit fram.

Under 2018 omsatte rut-branschen i Västernorrland 142 mkr. Sundsvall är den största marknaden och står för 60 mkr av dessa, följt av Örnsköldsvik med 50 mkr.
I Sundsvall är också flest företag verksamma, 198 stycken. Det visar siffror från Skatteverket.

Flyttstädning

Även på offerta.se, en marknadsplats för att köpa in rut- och rot-tjänster, ses samma utveckling där förfrågningarna för ruttjänster kontinuerligt ökar.
– Det bor en enorm tillväxthunger och möjlighet till ökad sysselsättning i tusentals små tjänsteföretag om bara vi svenskar började konsumera tjänster i samma utsträckning som produktkonsumtionen. Tack vare rut har många fler råd att prioritera hjälp i vardagen och frigöra tid till annat, säger Jens Nilsson, vd på Offerta.
Det som efterfrågas mest på deras sajt är flyttstädning följt av hemstädning, flytthjälp, fönsterputsning och trädfällning.
Den 1 juli 2019 höjdes också taket för rutavdraget till 50 000 kronor per person och år, vilket branschen tror kommer att ge en ytterligare skjuts till affärerna.
– Vår vanligaste kund är en barnfamilj som tar hjälp hemma för att kunna kombinera jobb och familj, även många äldre tar hjälp för att få vardagen att gå ihop. Dubbleringen innebär att kunderna kan använda fler tjänster och göra livet hemma ännu enklare, säger Hemfrids vd Maria Andersson.

En miljon svenskar

Med de nya reglerna är det möjligt att köpa hushållsnära tjänster för 100 000 kronor per person och år och få rutavdrag för 50 000 kronor.
– Att underlätta vardagen med tjänster i hemmet har blivit väldigt populärt, förra året gjorde nästan en miljon svenskar avdrag för en hushållsnära tjänst enligt statistik från Skatteverket. Den som köper en tjänst är också med och skapar nya viktiga jobb,
säger Maria Andersson.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here