Skogspriserna sjunker i norr

Ny statistik visar att priserna för skogsmark i norra Sverige har sjunkit med drygt sju procent medan trenden i mellersta och södra Sverige i stället är nya prisrekord.

P

riserna på skogsmark fortsätter uppåt. Riksgenomsnittet är nu det högsta som LRF Konsult uppmätt sedan man startade insamling av data 1995.
Sverige befinner sig fortsatt i en högkonjunktur där inte minst företag relaterade till skogsindustrin skördar fortsatt stora framgångar. Industrin efterfrågar råvara vilket gör att den som äger skog får bra betalt för sin skogsråvara. Detta i kombination med ett lågt ränteläge och en allmän positiv syn har gjort att marknaden för skogsfastigheter varit fortsatt stabil första halvåret 2018.

Trend har brutits

Den tendens som LRF Konsult såg i norra Sverige under föregående år då priset på skogsmark steg, har nu det första halvåret 2018 brutits. I norra Sverige har genomsnittspriset för skogsmark varit 256 kr/m³sk, vilket motsvarar en nedgång med 7,2 procent.
– Det är en utveckling vi inte trodde att vi skulle se. Vi konstaterar att en del av de fastigheter som tog längre tid att sälja och därför såldes till ett något lägre pris, kom med i 2018 års statistik och utgör en anledning till att tendensen rent statistiskt brutits, säger Markus Helin.
I norra Sverige sker också absolut flest försäljningar av skogsfastigheter innevarande halvår vilket gör att hösten blir avgörande för att se åt vilket håll priset på skogsmark är på väg i norr.

Bränderna påverkar

– Vi bedömer att marknaden är stark och att efterfrågan är fortsatt stor, säger Markus Helin.
Hans bedömning är också att sommarens skogsbränder på lång sikt inte kommer att påverka intresset för att äga skog.
– Vi har tidigare sett att priset på skogsmark stiger i områden runtomkring där skogsbränder härjat. Det beror på att drabbade skogsägare väljer att investera i mer skog där det inte brunnit, där då efterfrågan ökar.
LRF Konsults statistik grundas på genomsnittspriset på skogsmark för de fastigheter som förmedlats via LRF Konsults fastighetsmäklare under perioden 1 jan till 30 juni 2018.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here