AI och gödsel ska utveckla skogsbruket

Tre av fem företag kommer från regionen i den nya omgången av Forest Business Accelerator där affärsidéer med anknytning till skogen boostas.

Tre av fem företag kommer från regionen i den nya omgången av Forest Business Accelerator där affärsidéer med anknytning till skogen boostas.

Forest Business Accelerator drivs av BizMaker i samarbete med SCA, IBM och RISE Processum. Inför programstarten har 17 ansökningar utvärderats och fem bolag antagits.
– De bolag vi antagit i år fokuserar på artificiell intelligens och metoder för cirkulära kretslopp som möjliggör en positiv miljöförändring, säger Monica Vestberg, affärsrådgivare på BizMaker och projektledare för Forest Business Accelerator.

Pågår till november

Årets program startade i mitten på maj och pågår fram till november 2019. De bolag som medverkar har tagit fram lösningar inom bland annat automatiserade odlingssystem, processövervakning med hjälp av AI, materialkaraktärisering genom bildanalys och utveckling av hållbar gödsel från restprodukter.
Deltagarna får under resans gång bland annat möjlighet att testa och utveckla sina idéer tillsammans med SCA.
– Det här är ett bra sätt för oss att främja nya teknologier, produkter och koncept för att utveckla och göra vår industri mer hållbar, säger Magnus Viström, innovationschef på SCA.
Förutom skräddarsydd affärscoachning från BizMaker för snabb kommersialisering och internationalisering får deltagarna också tillgång till SCA, IBM och RISE Processums branschspecialister, avancerade teknikplattformar och värdefulla nätverk.

Initiera AI-projekt

Ett av de deltagande företagen är Calejo Industrial Intelligence med bas i Sundsvall.
– Vi hoppas att processen kommer att bidra till att initiera flera framgångsrika AI-projekt och även få stöd när det gäller uppskalning, paketering och prissättning av vårt unika AI-erbjudande, säger Carl Johard på Calejo.
Biocompost och Plantvation är övriga företag från länet i acceleratorn där även Lundaföretaget Cinis Fertilizer och Prediktera från Umeå deltar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here