Återvändare vill se fler nya hyresrätter

Timråbos vd Lotta Björklund gläds åt att hon hann vara med om byggstarten för det nya höghuset i Timrå. Den 1 december börjar hon som vd på Mitthem.

Den 1 december byter Lotta Björklund ett kommunalt bostadsbolag i Medelpad mot ett annat. Och det är en fråga Mitthems nya vd särskilt brinner för: fler nya hyresrätter.

Mitthem är ingen ny arbetsplats för Lotta Björklund. Innan hon blev vd på Timråbo 2012 arbetade hon många år just på Sundsvalls kommunala bostadsbolag.
Lotta Björklund är 44 år och har sina rötter i Helsingfors. Efter att ha bott i både Sverige, Finland och Norge landade hon på KTH i Stockholm för studier till civilingenjör. Sedan 1997 har hon arbetat på flera kommunala bostadsbolag.
Inför klivet tillbaka till Mitthem gläds hon särskilt över den pågående satsningen på fler hyresrätter i Sundsvall.
Vapelhöjden på Skönsmon med sina 37 lägenheter invigdes våren 2015 och var startskottet för Mitthems plan för att nyproducera 500 lägenheter till 2021.
Ett pågående bygge är de två nya fyravåningshus i korsningen av Skolhusallén/Nygatan som kommer att inrymma 51 lägenheter.
Det senaste projektet Byhöjden i Bosvedjan består av två hus och sammanlagt 88 lägenheter, och det finns planer på att Mitthem ska bygga ytterligare tre hus där.

Ytterligare planer

Efter många års stiltje har det äntligen börjat byggas nya hyresrätter även i Timrå.
2019 är det inflyttning i det nya åttavåningshuset med 37 lägenheter mitt i Vivsta.
Över 3 500 personer står i det kommunala bostadsbolagets kö. Och även om alla inte är aktivt sökande råder det ingen tvekan om att Timrå behöver fler hyresrätter, menar Lotta Björklund.
I slutet av september börjades markarbetena, och i mitten av oktober inleddes pålningen. Runt årsskiftet börjar själva husbygget.
Huset byggs av NCC och är ett så kallat Folkboende, ett koncept som de allmännyttiga bostadsbolagens samarbetsorganisation SABO erbjuder sina medlemmar.
I stället för att varje kommun ska upphandla ett projekt från noll finns tre färdiga koncepthus ­– som redan är prissatta – att välja mellan. Det gör att bygget blir både snabbare och billigare för Timråbo. Och Timråbo har därför bara behövt göra en förenklad förfrågan till de tre aktuella bolaget. Detta gör att vi sparat tid och pengar.
– Det är otroligt smidigt för oss. I vanliga fall måste man börja med ett tomt papper, konstaterar Lotta Björklund.
Det här är Timråbos första nybygge sedan 80-talet, då Riibygård i Bergeforsen uppfördes och Vivsta centrum färdigställdes.
– Det känns otroligt roligt att jag hann vara med och starta bygget, säger Lotta Björklund, som den 1 december alltså tar klivet till vd-posten på Mitthem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here