De vill skapa ett arbetsliv för alla

Marica & Niklas Henriksson driver Friskhuset.

Niklas och Marica Henriksson driver en butik som säljer hjälpmedel och rehabiliteringsutrustning. Men det primära målet är att hjälpa människor som inte klarar av ett vanligt jobb in på arbetsmarknaden.

På ytan är det som vilket företag som helst. De har två butiker som säljer hjälpmedel, idrotts- och friskvårdsprodukter och tio personer som arbetar deltid i dem. Men Friskhuset Mitt AB har en annan drivkraft än många andra företag. Att tjäna pengar är inte det primära, det viktigaste är att hjälpa människor att växa och utvecklas.
– Fem av dem som jobbar här är i arbetsträning för att de på grund av psykiska funktionsnedsättningar, sjukdom eller utbrändhet inte har klarat av att ta sig in på den vanliga arbetsmarknaden. Hos oss får de ett riktigt jobb, men på deras villkor, säger Niklas Henriksson som tillsammans med sin fru Marica Henriksson driver företaget som ett ASF – ett arbetsintegrerande socialt företag.

En samhällsinsats

Företaget är ett aktiebolag, men utöver att de säljer produkterna får de också ekonomiskt stöd från Arbetsförmedlingen för att handleda de människor de tar emot. När företaget går med vinst används den till att skapa fler arbetstillfällen. De gör helt enkelt en samhällsinsats, samtidigt som de driver sin verksamhet.
Idén att starta ett företag som hjälper människor tillbaka till arbetslivet kom när Marica Henriksson själv blev sjuk 2004. En cancerbehandling som gav henne hjärtproblem, och för en tid satte henne i rullstol, gjorde det omöjligt att återvända till det jobb hon haft. Under sin sjukdomstid hade hon sett att det saknades ett försäljningsställe för hjälpmedel och bestämde sig för att starta ett.
– Det blev en livsgnista för mig, man måste tända den igen när det händer sådana saker. Att jag lyckades skapa mig en plats som fungerade för mig, utifrån de förmågor jag hade efter sjukdomen var så stort. Jag ville att fler skulle få en sådan möjlighet, säger hon.

Alla har en plats

I dag har de drivit företaget i tio år och har mängder av berörande historier att berätta. Det är själva bieffekten av verksamheten och det är samtidigt den som gör jobbet meningsfullt.
– Arbetslivet i dag handlar om att prestera och effektiv-
isera, det finns inte rum för dem som inte klarar det trycket. Men vi människor är ju olika och alla måste få ha en plats, säger Niklas Henriksson.
Paret vill skapa en sådan trygg plats där man får vara delaktig, prova sina idéer, göra fel och lära sig medan de är där och fångar upp när självförtroendet sviktar. Visst finns uppgifter som måste utföras, men det som styr vad som blir gjort är inte listan i sig, utan personalens dagsform. Det betyder att det blir mer gjort vissa dagar och mindre andra, men det är okej.

Vilka företag passar som ASF?
– Alla! Om fler företagare skulle jobba utifrån individerna som vi gör, så tror jag det skulle minska den psykiska ohälsan i samhället dramatiskt, säger Niklas Henriksson.

Mia Berg
Fakta arbetsintegrerande socialt företag
  • Är organisatoriskt fristående från offentlig sektor
  • Säljer tjänster eller produkter
  • Erbjuder arbetsintegrering förmänniskor som inte tar sig in på arbetsmarknaden
  • Låter vinsten gå tillbaka in i företaget

I Sundsvall finns 12 ASF med ca 160 personer, vilket gör staden till fjärde största kommun i Sverige i antal ASF per capita.

Källa: sofisam.se

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here