Efter år av sjukskrivningar – nu är Anders tillbaka i arbete

Med en så kallad anpassad anställning kunde Anders Nordin återvända till arbetsmarknaden efter år av sjukskrivningar.

Anders Nordin har varit sjukskriven för reumatism och borta från arbetsmarknaden i många år. Nu jobbar han igen, tack vare en anpassad anställning på Bjästa Mark & Isol Entreprenad.
– Här har jag kommit till himmelriket, säger han.

Anders Nordin är utbildad byggnadsplåtslagare, ett yrke han var tvungen att lämna när han fick reumatism 2006. Han har sedan dess haft en tuff sjukdomsresa under många år med sjuk-skrivningar och olika mediciner.
– Jag tappade självförtroendet under de här åren. Vem vill anställa någon som är sjuk, frågar han retoriskt.

Dränering och avlopp

Nu mår han bra efter att ha fått en medicin som fungerar över förväntan. Och han har sedan två år tillbaka en anpassad anställning på Bjästa Mark & Isol Entreprenad, som framförallt arbetar med dräneringar och avlopp i Örnsköldsviksområdet.
Anställningen har skett med stöd av Galaxen Bygg. Och arbetet anpassas vilka arbetsuppgifter han klarar av. Företaget får ett lönestöd från Arbetsförmedlingen för att kompensera för den nedsatta arbetsförmågan och de anpassningar som behöver göras.
När Stefan Strömberg, som äger och driver företaget, fick ett stort jobb och insåg att han be-hövde anställa ytterligare en person tog han kontakt med Anders Nordin som han visste kunde köra grävmaskin och som han arbetat ihop med tidigare.
Arbetet är väldigt varierat och gör att de kan fördela arbetsuppgifterna mellan sig. Stefan betonar att han inte ser på Anders som en sjuk person.
– Jag tänker inte så, det viktiga är att jag kan lita på personen. Kan jag inte göra det så kan jag inte skicka honom på uppdrag, säger han.

Någon att bolla med

Anders Nordin kan inte göra de tunga jobben men att arbeta med grävmaskinen går bra och under vinterhalvåret har han kunnat arbeta med att isolera rör.
– Här har jag kommit till himmelriket, menar han.
Med anställningen via Galaxen Bygg kan Anders vara kvar i byggbranschen där han trivs så bra och Stefan har fått en kollega.
– Det är jobbigt att vara själv. Nu har jag någon att bolla med och det är roligare att få ett svar, även om han skulle svara fel, säger han med glimten i ögat.

Fakta/
  • Galaxen Bygg är byggsektorns eget företag för arbetsmiljö, hälsa, arbetsplatsförlagd rehabili-
    tering och rekrytering av nyanlända och långtidsarbetslösa till byggbranschen.
  • Varje år hjälper Galaxen över 500 personer till ett anpassat arbete och en anställning.
  • Företaget drivs utan vinstkrav och ägs ägs av Bravida, Peab, Skanska, JM, NCC samt Sveriges
    Byggindustrier och Måleriföretagen.
  • Galaxen finns över hela landet. Västernorrland täcks av kontoret i Sundsvall.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here