För dig som inte har lust att sätta dig in i påminnelser, inkasso och Kronofogden så kan det löna sig att få hjälp från proffs. Men alla fakturaköp är inte prisvärda och det gäller att välja rätt för att det ska bli lönsamt. Kostnaden för att sälja fakturor ska vara försvarbar och det blir den bara då du är helt på det klara med varför du väljer den här typen av finansiering.

1. Ett upplyst beslut

Det första är alltså att vara helt på det klara med varför du vill sälja fakturorna. En god anledning kan vara att du inte vill sköta faktureringen på egen hand. Det här tar tid och kräver mer kunskap. Den som inte ser faktureringen som något hinder eller en uppgift som stjäl tid från själva verksamheten behöver knappast fakturaköp som administrativ hjälp.

Det kan förstås också vara så att du skulle kunna sköta hantering av fakturor men helt enkelt inte har tid för det. I mindre företag där man måste klara allt från sälj till leverans själv så kan det bli svårt att hinna med allt omkring det ekonomiska. Detta särskilt då man inte har något större intresse av det.

Med fakturaköp så kan man eliminera tiden som läggs på det ekonomiska. Då blir det mer tid till det som man verkligen vill hålla på med. Det frigör energi och gör det också roligare att driva verksamheten. Glädjen på jobbet är inte så enkel att mäta i pengar men det är klart att det lönar sig för dig som person att tycka att det känns kul att driva företaget. Hur mycket denna känsla får kosta är en individuell fråga. Det kan ju ta lite tid innan du ser svart på vitt hur mycket du faktiskt tjänar på att inte själv sitta och harva med räkningarna.

Innan du tecknar ett avtal med ett factoringbolag så ska du undersöka om du kan ta betalt i förskott eller kanske sätta en mycket kortare tid för betalning. Om du har god kontakt med kunder så kanske du tillfälligt kan be om att få in betalningar snabbare. Då alla dessa förslag känns omöjliga så finns det en hel del att hämta av fakturaförsäljning som gör att pengarna genast kommer in.

2. En bra samarbetspartner

För att det ska löna sig att sälja fakturor så gäller det också att ha en bra samarbetspartner. Idag så finns det flera olika factoringbolag verksamma på den svenska marknaden. En del är bättre än andra. Det viktigaste är att du ser på den tjänst som du erbjuds.

Recensioner av andra användare i forum online kan vara användbara men då gäller det förstås att de har haft en liknande situation. När du tycker att du har funnit ett bra alternativ så kan du boka in ett möte. Under detta möte så får du mer information och du kan ställa viktiga frågor för hur samarbetet kommer att läggas upp.

Tänk på att factoringbolaget kommer att bli ditt företags ansikte utåt för de fakturor som säljs. Det är viktigt att ta reda på hur de sköter indrivning av räkningar. Språk i brev med räkning samt påminnelser kan påverka ditt företags anseende.

Om det här sköts snyggt så är factoringtjänsten en fördel och då vill du eventuellt att de köper fler fakturor från dig för att det fungerar så bra. Frågan är också hur flexibel du kan vara. Måste du sälja samtliga fakturor eller kan du välja ut specifika projekt där du inte är säker på kundens betalningsförmåga.

För att fakturaköpen ska löna sig så måste de vara skräddarsydda för dina behov. Det blir de då factoringbolaget har erbjudanden där du kan ändra om och lägga till eller ta bort fakturor. Om avtalet gör gällande att du inte kan avboka en viss kunds fakturor så kanske det känns jobbigt då du inte längre behöver hjälpen.

3. Kostnader för fakturaköp

Du måste förstås se på kostnaden för factoring. Då bolaget köper faktura från dig så kommer de att ta en del i avgift som ligger runt 1-2%. Här ska du tänka långsiktigt och räkna ut vad tjänsten kommer att kosta under ett år. Se också över hur stor del av fakturan som du får ut på en gång.

Ibland så jobbar factoringtjänster på så vis att de bara betalar ut en mindre del innan räkningen är betald. Tanken är ju att du ska öka på kassaflödet och slippa vänta på pengarna och då kan det vara att föredra att få ut mesta möjliga på en gång.

Säkra dig om att det inte finns dolda kostnader som kommer som en överraskning då ni väl har inlett samarbetet. Dessutom så bör du betänka hur fakturaköp kan komma att påverka din relation med kunden. Det hela måste skötas på ett professionellt sätt så att du inte riskerar att förlora kunder då de tycker att du jobbar på ett oseriöst vis. Kom ihåg att du kan lägga kostnaden för factoring på kunden och förklara att det blir billigare vid kontantbetalning.

4. Då ska du välja factoring

När du vill spara tid

De som använder sig av fakturaförsäljning talar ofta om hur det här spar tid. Även om det kostar en del att sälja fakturor så har man igen detta med tiden som man sparar. Du behöver inte jaga kunder som inte betalar. Det betyder dels att du slipper mejla och ringa för att påminna men också att du inte behöver oroa dig för detta. Många gånger så är det just oro och stress som gör att verksamheten får lida då en eller två kunder strular med betalningar.

När du inte kan rata kunder

Om det är så att du inte kan rata kunder för att de är långsamma med betalningar så kan fakturaköpen löna sig. Det är inte sällan som struliga kunder blir hur bra som helst på att betala i tid så snart som fakturorna sköts av factoringbolaget. Det här kan bero på att factoringtjänsten jobbar på ett effektivt sätt som kommer av lång erfarenhet och rätt indrivningsmetoder.

När banken inte vill ge lån

Du kan också tjäna på factoring om banken inte vill ge dig lån. Då dina fakturor skulle kunna ge den summa som du behöver för att investera i företaget så är detta en form av finansiering som kan fungera bra. Den kan rentav ses som säkrare än ett vanligt företagslån! I en tid då banker har gjort det svårare för företag att ta lån så förblir fakturaköp en vettig lösning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *