Gungande kontor med havsutsikt

I Sundsvalls Inre hamn ligger trähuset som Idag Designstudio byggt. – Målet är att skapa ett helt kvarter med 40-50 flytande hus, säger Ola Kollin och Jörgen Ringman. Foto: Anna Thors

Nu vill Sundsvallsföretaget Idag Designstudio få fler att upptäcka flytande trähus. Och visst lever de som de lär. Häng med in i företagets gungande kontor till nocken fyllt med smarta lösningar.

E

tt rött träplank ramar in entrén till Idag Designstudios kontor i Sundsvalls inre hamn. Några kliv på den lutande landgången, in genom dörren och så är vi där.
Byggnaden, som stod färdig förra hösten, togs fram som en prototyp för det koncept med flytande hus som delägarna lanserat genom avknoppningsföretaget Imorgon Innovation.
Till en början hyrdes rummen ut som bostäder. Så används huset delvis fortfarande, ett par arbetspendlare bor här då de jobbar i Sundsvall.
Men den trädoftande byggnaden är också bas för designföretagets sex anställda.
– Det funkar jättebra. Man tar sin dator och sätter sig där det finns plats, säger Jörgen Ringman och visar oss runt på de två välplanerade våningarna.

En samhällsinsats
Det stora rummet på nedervåningen fungerar som både kontor och kök. Hela huset vilar på en ponton som består av 140 centimeter frigolit med 10 centimeter betong ovanpå. Foto: Anna Thors

Det 120 kvadratmeter stora huset är fullt av smarta lösningar. På nedre plan, där köksdelen finns, står soffor som kan vändas och bli till skrivbord. En liten tvättstuga är dold under trappen.
I taket hänger stålfärgade rör som först ser ut att vara för ventilation, men visar sig vara till för att omsluta elledningarna.
– Vi valde att låta dem sticka ut ordentligt i stället för att försöka få dem att smälta in, säger Ola Kollin som liksom Jörgen Ringman är industridesigner.
En trappa upp är en del av golvet utbytt mot ett inbjudande ”spindelnät” där man kan ligga och filosofera, med eller utan sin dator.
Jörgen Ringman sätter sig i en av fåtöljerna intill och förklarar att det är platsen där han helst sitter och jobbar, med utsikt över havet.
Och utsikt är det inte direkt brist på. Balkonger och terrasser runt huset erbjuder gott om möjligheter att andas havsluft.
Eftersom det är en blåsig dag gungar taklamporna rejält över köksborden. Men varken Jörgen och Ola säger sig ha haft några större problem med sjögång.
– Blåst gör inte så mycket, det som märks är större dyningar efter fartyg. Men tanken är att bygga sådana här hus i ett skyddat läge, exempelvis bakom en pir, säger Ola Kollin och kastar ännu en blick ut mot havet.

Vill bygga fler flytande hus

Planen är att bygga fler hus. Både i Sundsvall och i andra städer.
Imorgon Innovation har lämnat in en ansökan om att bygga ett helt kvarter med 40–50 flytande hus i Sundsvalls hamn. Stadsbyggnadsnämndens politiker har lämnat ett positivt planbesked, men detaljplanen, och därmed byggstarten, väntas vara klar tidigast 2020.
– Målet just nu är att få i gång ett första område i Sundsvall. Vi har även lite andra krokar ute nationellt och internationellt. Men för att lyckas behöver vi växla upp med externt kapital, säger Jörgen Ringman.
Trähussatsningen får draghjälp av inkubatorn Bizmakers nya program för innovativa skogsföretag, som genomförs i samarbete med SCA och IBM.
– Det öppnar nya viktiga kontaktvägar, säger Ola Kollin.’

Text: Olof Axelsson

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here