Hemvändare skapade tillväxtföretag i Timrå

Fredrik och Clariza Kerttu köpte en hyresfastighet i Söråker men tanken på att bo i en del och hyra ut för att minska boendekostnaden. Ett par år senare hade de 97 boenden med 600 arbetare inhysta. Nu siktar de vidare mot nya marknader.

De började att förmedla boende vid utbyggnaden av Östrandsfabriken. Nu expanderar de till nya industriprojekt över hela landet. Timråföretaget Rentalux fortsätter sin tillväxtresa.

Projekt Helios, SCA:s investering på närmare 8 miljarder kronor i Östrandsfabriken, som invigdes för drygt ett år sedan, innebar ett stort uppsving för många lokala företag. Ett av dem var Rentalux, som specialiserat sig på att förmedla boende till alla de hundratals arbetare som kom till Timrå under kortare eller längre perioder under projekttiden.
– När projektet var som mest intensivt hade vi 97 boenden med 600 arbetare inhysta. Både 2016 och 2017 hade vi en tillväxt på 400 procent, berättar Fredrik Kerttu som driver företaget tillsammans med sin fru Clariza.

Ökar omsättningen

Man har också lyckats behålla och till och med öka volymerna efter Helios-projektet avslutades. 2018 ökade omsättningen med ytterligare 50 procent.
– De kunder vi fått kontakt med i Timrå var också inblandade i andra stora industriprojekt runt om i landet, och de frågade om vi inte kunde hjälpa till även där.
I dag har bolaget samarbeten med över 200 boenden i hela Sverige. 90 procent av kunderna är utländska företag. Personalstyrkan har ökat från 2 till 20 personer. Omsättningen 2019 kommer att klättra över 40 mkr.
– Vi har med åren lärt oss vilka krav de har och vårt jobb är att lösa deras problem. Vi har även startat ett eget byggbolag så att vi snabbt kan anpassa boenden efter deras behov, säger Fredrik.
I början fanns tanken att själva äga fastigheterna som hyrs ut, men ganska snart blev huvudspåret att förmedla andras bostäder.
– Därmed har vi förhoppningsvis två nöjda kunder på varje affär, dels den som hyr ut och tjänar pengar på sin fastighet och dels företagen som får snabb hjälp att hitta bostäder till sina medarbetare. Alla partner ska tjäna på det.

Fast pris

Bland de förmedlade boendena finns allt från hyreskomplex till villor. Hälften ägs av privatpersoner och hälften av bolag. Och trots att det ofta handlar om en stor mängd bostäder under en kortare tid har Rentalux sällan problem att lösa boendefrågan.
– Vi fixar det, även om det ofta är med kort varsel, och boenden finns oavsett om vi är i Grums eller i storstäderna. För att göra det enkelt för kunderna har vi även infört en taxa med fast pris per boende och natt.
Tillväxtresan började med att paret ville flytta hem till Timrå efter många år i Stockholm och köpte en hyresfastighet i Söråker.
– Vi hade tänkt bo i en del själva och hyra ut den andra delen, men vi fick så många förfrågningar om att få hyra att det slutade med att vi hyrde ut hela huset, berättar Clariza.

Foto: Per-Anders Sjöquist/SCA
Med draghjälp av utbyggnaden av Östrandsfabriken nådde Timråföretaget Rentalux en tillväxt på 400 procent två år i rad och toppade Almis tillväxtliga. Förra året tog man steget ut på den svenska marknaden, med fortsatt tillväxt. Foto: Per-Anders Sjöquist/SCA
Vuxit med kunderna

Det stora intresset gjorde att paret fick upp ögonen för den stora marknad som började växa fram i och med det stora Helios-projektet.
– Vi har kunnat växa utan marknadsföring genom referenser och att vi gjort ett gott jobb. Vi märkte ganska snart att vi fyller en funktion där vi samarbetar med andra uthyrare och har kontakten med kunderna. Sedan har vi vuxit med våra kunder, säger Clariza.
– Det känns roligt att vi har lyckats bygga upp en verksamhet här i Timrå, säger Fredrik.
Rentaux har även fått förfrågningar att etablera sig på andra marknader.
– Många av våra kunder jobbar internationellt och har samma problem at hitta bostäder i andra länder. De har börjat fråga oss om vi inte kan hjälpa till.
Tills vidare har man dock bestämt sig för att fokusera på Sverige och Skandinavien.
– Vårt koncept fungerar även i Europa, men det finns mycket att göra på hemmaplan. Det finns så många projekt som pågår runt om i landet och vi är bara delaktiga i en liten del av dessa.
För att stärka banden till sina kunder gjorde paret en rundresa i fem olika länder i Europa förra året där de under en månad besökte kunderna på deras hemmaplan.
– För oss är det viktigt att stärka relationerna och inte bara ha kontakter via telefon och mail. Vi ville träffa personerna vi arbetar med. Det gav också direkt resultat i form av nya beställningar, berättar Clariza.

Köpte Vivansborg

Även om förmedling har blivit huvudspåret för verksamheten har Rentalux även köpt en del fastigheter. En av dessa är Vivansborg i Timrå, där företaget även har sitt huvudkontor. Ett 3 000 kvadratmeter stort aktivitetshus som var hotat av konkurs när paret Kerttu tog över.
– Vi såg potentialen och hade vissa idéer om hur vi kunde vända utvecklingen. Nu är det full fart i huset med flera föreningar och aktiviteter. Vi har satsat på ett gym och en del av fastigheten som tidigare fungerat som kontorshotell har byggts om till uthyrningsrum.
Att driva företag tillsammans och vara ett par även privat innebär har bara varit positivt, menar de. Paret har också två små barn.
– Det är ett privilegium att få göra den här resan tillsammans. Vi har delat upp arbetsuppgifterna och ansvaret mellan oss där Clariza sköter ekonomi och jag säljet, säger Fredrik.
– Sedan har vi också olika personligheter och kompletterar varandra väldigt bra. Jag är den som säger nej och bromsar medan Fredrik bara ser möjligheter och vill driva på, säger Clariza.
Båda framhåller också Almis affärsrådgivare Per Pellas Andersson som fungerat som ett bollplank och coach för duon.
– Det har varit väldigt bra att ha en tredje person att bolla med, inte minst i vår resa från den lokala marknaden till den svenska och internationella, säger Fredrik.
Huruvida det blir en Europa-satsning är de än så länge oense om.
– Beroende på vem du frågar kommer du att få två olika svar. Men Skandinavien är vi eniga om att satsa på i alla fall, säger Clariza.

Fredrik och Clariza Kerttu
Bor: Timrå
Familj: Två barn, 3 och 5 år gamla
Gör: Driver Rentalux som förmedlar och hyr ut boenden i anslutning till stora industri- och byggprojekt över hela landet
Aktuella: Vinnare i Almis tillväxtliga i Västernorrland, nominerade till Årets tillväxtföretag i Guldstegen i Timrå

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here