Timrå i Norrlandstoppen medan Sundsvall rasar

Timrå har gått ut sju placeringar och är nu bäst i Norrland. Sollefteå är den kommun i länet som ökat mest, med hela 66 placeringar på Svenskt Näringslivs lista över företagsklimatet.

Timrå fortsätter att klättra på Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet och är nu bäst i Norrland. Sollefteå klättrar mest av alla kommuner i länet medan Sundsvall tappar mest.

F

em av sju kommuner i Västernorrland stärker positionerna i årets ranking av det lokala företagsklimatet. Timrå placerar sig högst på listan av norrlandskommunerna, på plats 28 av Sveriges 290 kommuner. Sollefteå klättrar mest av alla kommuner i länet med hela 66 placeringar på listan och landar på plats 153. Härnösand, Ånge och Kramfors klättrar också rejält. Både Sundsvall och Örnsköldsvik tappar många placeringar.

Målinriktat arbete

– Företagsklimatet är viktigare än någonsin för att få igång en återstart av ekonomin. Det är därför glädjande att se att fem av länets sju kommuner stärker sina positioner, en unik bild som ger bra skjuts för Västernorrland företagsklimat som helhet. Att Timrå kommun dessutom tar hem titeln ”Norrlands bästa företagsklimat” är fantastiskt, säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv i Västernorrland.
Hon konstaterar att långsiktigt och målinriktat arbete för att förbättra företagsklimatet ger resultat. Sollefteå kommun har till exempel förbättrat resultatet med 126 placeringar på två år.
– Det är glädjande att se utvecklingen i Sollefteå. De medvetna satsningarna på service, bemötande och attityder till företagen har gett resultat och som nu även syns i rankingen, säger Anna Hedensjö Johansson.

Bättre attityder

Härnösand, Ånge och Kramfors visar också på god utveckling.
– Härnösands kommuns positiva utveckling har en stor förklaring i hur företagen upplever attityderna från politiker och tjänstemän. Kommunerna har fått betydligt bättre omdöme när det gäller dessa parametrar i år och en mycket viktig del i det grundläggande samarbetet och förståelsen mellan privat och offentlig sektor. Även i Ånge och Kramfors är det just attitydfrågan som fått sig en rejäl skjuts i positiv riktning, säger Anna Hedensjö Johansson.
Kramfors kommun har tillsammans med näringslivet satt målet att ha Västernorrlands bästa företagsklimat år 2025.
– En av våra styrkor är att det finns många kreativa entreprenörer, eldsjälar och ortsbor som ser möjligheter och driver utvecklingen framåt, säger Susanne Königson, tillväxt- och näringslivschef i Kramfors

Sundsvall tappar mest

Sundsvall och Örnsköldsvik är de två kommuner i länet som tappar placeringar.
– Utmaningen för de två största kommunerna i länet är att få vikten av företagens betydelse och attityderna till företagen att genomsyra kommunernas organisationer som helhet. Att företagsfrågor inte bara är ett ansvar för näringslivsenheten eller näringslivsbolaget. Vad gäller dessa frågor är jag medveten om att kommunerna arbetar för fullt internt, säger Anna Hedensjö Johansson.
I Västernorrland stiger antalet arbetslösa samtidigt som en stor grupp är korttidspermitterade. Signalerna från senaste företagarpanelen är att investeringar, försäljnings- och produktionsvolymer och antal anställda minskar jämfört med samma tid för ett år sedan.
– Sedan mars månad när pandemin svepte in har proaktiviteten från kommunerna, regionen och länsstyrelsen i Västernorrland varit påtaglig. Samarbetet och samspelet mellan privat och offentlig sektor har under denna kristid blivit påtagligt tajtare. Krisen är inte över och behovet av att fortsätta samarbeta för ett bra företagsklimat är avgörande, både på kort och lång sikt. Här gäller det för offentlig sektor att fortsätta satsa på rätt saker som kan hjälpa näringslivet att ställa om och våga satsa framåt, säger Anna Hedensjö Johansson.

Företagklimatet i Västernorrland

  1. Timrå (28)
  2. Sollefteå (153)
  3. Härnösand (216)
  4. Ånge (242)
  5. Kramfors (243)
  6. Sundsvall (255)
  7. Örnsköldsvik (275)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here