Låt kunden hjälpa dig med affärsutvecklingen

Maria Wiik, rådgivare på BizMaker, lyfter fram det personliga mötet. – Med många personliga kundkontakter blir du bättre på att förstå kundens behov, menar hon.

Våga testa din vara eller tjänst i skarpt läge – annars är risken att pengarna tar slut och konkurrenterna springer om dig. Affärsrådgivaren Maria Wiik har koll på hur marknadsverifiering gör din startup till en vinnare.

Maria Wiik är affärsrådgivare på BizMaker och har lång erfarenhet som entreprenör, bland annat inom chefs-och ledarskapsutveckling. Hon vet vikten av att våga kasta sig ut i ett tidigt skede för att få svar på frågor om någon är beredd att betala för ditt erbjudande eller om innehåll och paketering är rätt.
– Med hjälp av marknadsverifiering hinner du göra ändringar innan det dragit iväg kostnadsmässigt. Du slipper börja om och undviker nya kostnader på samma resa, säger hon.
Maria Wiiks råd är att vända sig till den potentiella kunden och helt enkelt säga: ”Jag är i en fas där jag utvecklar. Vill du vara med och tycka till?”.
– Fråga om kunden vill bli ett pilotcase som du får hänvisa till som referens. Då har du någon som kan verifiera det du säger mot den övriga målgruppen. Erbjud ett förmånligt testpris, det omvandlas till ett marknadsvärde för dig.


Gör målgruppen nyfiken

Genom att involvera målgruppen tidigt blir den beredd och nyfiken: snart kommer en lansering av något jag är intresserad av.
– Du får en snabbare resa till din första affär. Målgruppen är identifierad och ni har en relation. Du vet var kunderna finns när det är dags för lansering. Det är ett förspel till att bygga upp din försäljning.
Den som inte marknadsverifierar, och därmed inte kan göra tidiga modifieringar och justeringar, förflyttar sin första faktura långt i framtiden, poängterar Maria Wiik.
– Om du är överförberedande är risken att pengarna tar slut innan du börjar göra affärer. Allt är under ständig utveckling, det går alltid att förbättra. Men släpper du aldrig sargen seglar konkurrenterna om dig.
På samma sätt begår den som lutar sig tillbaka när varan eller tjänsten är lanserad ett stort misstag,
– Du kommer inte att ha den optimala produkten första året, men den är good enough. Berätta för marknaden att du arbetar med version 2.0. Anpassar du dig inte finns det alltid pigga konkurrenter som är lite snabbare.

Involvera vänner

Att använda kunderna som bollplank är alltså viktigt. Men Maria Wiik lyfter också fram vikten av att involvera familj och vänner tidigt i processen, innan verifieringen hos potentiella kunder.
– Be personer du litar på att nämna tre konkreta saker som kan förbättra tjänsten eller produkten, i stället för att säga: ”Vad tycker du”. Genom att tvingas bemöta deras input och sedan göra anpassningar får du bort de första skavankerna. Det ökar ditt självförtroende inför nästa steg, säger Maria Wiik.
Hon betonar också att man har mest nytta av personer som brukar vara mer obstinata, som ifrågasätter och ställer de jobbiga frågorna.

Personligt möte

Maria Wiik möter ofta startup-företagare som tycker att försäljning är svårt. Som byggt upp en bild av att sälj är skrämmande och jobbigt. Hennes råd är att vända på tänket.
– Försök hitta glädjen i att få komma ut till kunden, i att se andra nyttja den tjänst eller produkt som du ägnat så mycket tid till att ta fram. Hyvla ner tröskeln, hitta lustfylldheten och bara kör! Du kan inte sitta och vänta på att kunderna ska höra av sig.
Hon beskriver sin egen säljstil som ”old school”.
– Jag är van att arbeta med business to business och då är det personliga mötet överlägset. Det är något som händer när människor möts, samtidigt blir du säkrare och duktigare med varje möte.
Det blir också lättare att vidareutveckla sitt erbjudande.
– En som har många personliga kundkontakter blir bättre på att förstå kundens behov och får koll på om de är ute och nosar hos konkurrenterna. Det blir också mycket lättare att jobba med de kunder man verkligen vill ha.

Så lyckas du med marknadsverifiering

1. Involvera familj och vänner och låt dem vara ”brutalt ärliga”

2. Be potentiella kunder utvärdera din vara eller tjänst och bli referenser

3. Lansera varan eller tjänsten när den är good enough, den blir aldrig perfekt

4. Markera att du arbetar med förbättringar, en version 2.0

5. Använd det personliga mötet när du säljer, det ger värdefull input till förbättringar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here