MidDec och universitetet prisad för radonsensor

Bakom den prisade radonsensorn står Mattias O´Nils, professor vid Mittuniversitetet, och Örjan Martelleur, vd på Middec Scandinavia. Foto: Mittuniversitetet

Sundsvallsföretaget Middec och Mittuniversitetet har tilldelats Stora Inneklimatpriset för sin radonsensor som ger mätresultaten direkt i mobilen.

Mittuniversitetet och företaget MidDec har tillsammans utvecklat radonsensorn som vann Stora Inneklimatpriset på Nordbyggmässan i Stockholm tidigare i vår.
− Det känns skönt att få vårt arbete bekräftat då vi har jobbat med radonsensorer så länge och vet att det finns ett verkligt behov i botten. Vinsten är rolig inte bara för oss på MidDec utan för alla människor, partners och organisationer som stöttat oss genom åren, säger Örjan Martelleur, vd MidDec Scandinavia.
I motiveringen till utnämningen konstateras bland annat: ”MidDecs sensor ökar möjligheten att åtgärda ett av våra svåraste inomhusmiljöproblem på ett säkert och energieffektivt sätt.”
− Vi har utvecklat en produkt som kan bli tillgänglig för vem som helst att använda och som i slutändan bidrar till bättre folkhälsa. Det är glädjande att vårt arbete har fått ett sådant härligt mottagande, säger Mattias O´Nils, professor vid Mittuniversitetet och centrumledare forskningscentret STC.
Varje år drabbas hundratals människor i Sverige av lungcancer sedan de exponerats för radon. Dagens radonmätningar kan ta 2-3 månader då man mäter med så kallade radonpuckar som skickas iväg för analys.
Den nu prisade radonsensorn är däremot uppkopplad mot en webbsida och levererar mätresultat omgående. Den väger endast 250 gr och har yttermåtten 10 gånger 15 centimeter, vilket gör den flyttbar.

Utredning pågår

Den uppkopplade versionen av mätaren testades under hösten 2017 och nu utreds hur en kommersiell produkt hos MidDec kan hyras ut till privatpersoner och företag.
− I förlängningen kan vår radonsensor kopplas in på ventilationssystemet i större fastigheter. Den omedelbara överföringen av mätresultat gör att ventilationen kan styras så att fläktsystemet arbetar där man ser förhöjda värden av radon och där det följaktligen behöver ventileras mer, säger Örjan Martelleur.

Thomas Ekenberg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here