Nytt varumärke för whiskyn från Höga kusten

Thomas Larsson, vd för Box Destilleri, ser stora möjligheter med bolagets nya varumärke, inte minst internationellt. – Vi blir tydligare förknippade till den fantastiska region där vi verkar, säger han.

Whiskytillverkaren Box byter varumärke och de första flaskorna under det nya namnet High Coast har redan släppts på marknaden.
– Det blir lättare att förknippa oss med den region vi verkar i. Och vi kan både ge och få draghjälp av Destination Höga kusten, säger vd Thomas Larsson.

Namnbytet beslutades redan före sommaren. Anledningen är en påstötning från spritjätten Bacardi som äger whiskyföretaget Compass Box, som sedan länge är etablerad på ett flertal internationella marknader. Bedömningen var också att Box hade små möjligheter att ta strid för namnrättigheterna.
– Det är inget önskescenario att byta ett inarbetat varumärke. Det blir en omstart för oss på våra marknader, men jag är ändå glad att vi gör bytet nu och inte om några år, säger vd Thomas Larsson.

Stora i Taiwan

I dagsläget står Sverige för cirka 80 procent av omsättningen, men Box finns på ett 15-tal marknader och är även stora i exempelvis Asien och Taiwan. En introduktion på den amerikanska marknaden planeras under nästa år.
Thomas Larsson ser stora möjligheter i det nya varumärket.
– Med High Coast Whisky har vi funnit ett namn som fångar vår själ, vårt ursprung och den magi som vi tycker hör till vår whisky och platsen där vi tillverkar den. Vi kan dra nytta av att vi finns på en av whiskyvärldens vackraste platser med en skönhet som tar andan av alla som besöker oss.
Box har medvetet använt det egna destilleriet som en del i marknadsföringen med bland annat ett Visitors center med rundturer och restaurang för besökarna och företaget har också ett upparbetat samarbete med destinationsbolaget i Höga kusten.

Enkelt internationellt

Enligt Thomas Larsson kan namnbytet också göra det enklare att etablera sig på den internationella whiskymarknaden.
– Höga kusten växer starkt som destination och vi märker också att vi för varje år får fler och fler internationella besökare till Box. Där fungerar vi som draghjälp åt varandra. För att vara en attraktiv destination måste det finnas utflyktsmål som lockar, som vårt destilleri. Samtidigt lockas människor till den fantastiska miljön i Höga kusten där vi finns, säger han.

Fakta/High Coast Destillery
Redan i mitten av 1800-talet drev företaget Box AB ett sågverk på en udde i Ångermanälven i Bjärtrå. På platsen drevs olika typer av industri fram till 1960-talet. 2010 byggdes whiskydestilleriet i den gammal kraftverksbyggnaden och en stor del av utrustningen köptes från Vin & Sprits nedlagda fabrik i Sundsvall. I dag har Box cirka 1400 aktieägare och producerar cirka 100 00 liter ren alkohol per år. 2018 ändrades varumärket till High Coast Whisky.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here