Otålig tolkförmedlare med sikte på Bryssel

– Vi är det fjärde största av 800 språkföretag i Sverige. I år väntas vi omsätta minst 75 miljoner kronor, säger Mohammad Khanahmadi.

Hustruns studielån. Så klarade Mohammad Khanahmadi det första året som företagare. Nio år sedan starten är han en av Sveriges främsta entreprenörer inom tolktjänster och räknar med att omsätta minst 75 miljoner. Den 21 september kan han kamma hem dubbla priser på Sundsvall Business Awards: Årets företagare och Årets entreprenör.

Vi träffas i början av augusti, i den där skärningspunkten mellan semester och arbete.
Men långledigt visar sig inte vara något för Mohammad Khanahmadi, en av de tre entreprenörer i Sundsvall som har chansen att bli Årets företagare i september.
– Jag har jobbat varannan eller var tredje dag hela sommaren. Jag har jättestort förtroende för min personal men har ändå svårt att släppa kontrollen. I slutändan är det ju jag som bär det yttersta ansvaret, säger han.
Platsen är kontoret i centrala Sundsvall där Tolkresurs Sverige AB, som han driver med tillsammans med sin bror Hamid Khanahmadi, har sin bas sedan 2012.
Och rollfördelningen är det ingen tvekan om, enligt Mohammad. Han är styrelseordförande och den som gasar. Lillebror Hamid, som bor i Stockholmstrakten, är vd och den som bromsar.
– Jag brukar säga att han är företagaren av oss två: mer fyrkantig och perfekt i kontakten med banker och Skatteverket. Jag är entreprenören som har en massa idéer och aldrig vill vänta. Kombinationen fungerar jättebra, vi har tät kontakt och träffas minst en gång i månaden.

Lagom är ingen dröm för mig. Jag kan inte bli nöjd och sätter ribban jättehögt.

Precis som namnet säger erbjuder Tolkresurs tolktjänster till offentliga kunder som kommuner, landsting och Migrationsverket. Men även till exempelvis advokatbyråer och privata företag. Kunderna finns över i stort sett hela landet.
I fjol utsågs företaget till Västernorrlands mest snabbväxande av tidningen Dagens Industri. Mellan 2012 och 2015 ökade omsättningen med 342 procent.
– Gasell-utmärkelsen öppnade många dörrar. Inte minst har fler advokatbyråer valt att anlita oss. Det gav en viktig kvalitetsstämpel.
Den 21 september kan han kamma hem priset Årets företagare såväl som Årets entreprenör på Sundsvall Business Awards.
– Att bli nominerad är jätteroligt, en skön klapp på axeln, säger Mohammad Khanahmadi som hade chansen att ta hem en annan kategori, Årets entreprenör, på samma gala 2015 men då inte gick hela vägen.
Den positiva uppmärksamheten är förstås bra för affärerna. Men han ser den också som en dörröppnare för att uppnå andra saker han brinner för.
Nu i sommar raggade Mohammad Khanahmadi sponsorer så att det nedläggningshotade Kubenbadet kunde hålla öppet, trots att han själv faktiskt aldrig satt sin fot där.
– För mig är det en principsak att det finns ett bad som vanliga barnfamiljer har råd att gå på, säger Mohammad Khanahmadi, som själv växte upp under enkla förhållanden.
Han lämnade hemlandet Iran som sjuåring 1987. När fadern blev inkallad till kriget mot Irak och valde han att fly till Sverige. Frun och de fem barnen kunde komma efter.
Uppväxten i Skellefteå beskriver Mohammad Khanahmadi som idyllisk.
– Vi anlände mitt i vintern och jag älskade snön. Folk var nyfikna och vi kände oss oerhört välkomna. Det är synd att de som flyr i dag inte alltid får samma mottagande.

Eget ansvar i sitt nya hemland

I dag ser sig som svensk och tycker det är viktigt att påpeka att invandrare har ett eget ansvar för att klara sig bra i sitt nya hemland.
– Om du vill bli en del i det svenska samhället måste du ta det första steget själv. Sedan är jag inte känslig: jag förstår och vet varför jag blir dubbelkollad på flygplatsen på grund av mitt förnamn. Att diskutera med vakter på flygplatsen och hoppas på förändring är risky business och helt fel forum.
– Och om en tant på bussen säger till mig: ”Gud vad bra svenska du pratar” blir jag inte stött utan svarar: Men tack!
Det var när han läste juridik och samtidigt arbetade som vårdare på häktet i Härnösand – staden han flyttat till efter gymnasiet – som Mohammad fick idén om att förmedla tolkar.
– Eftersom jag kan persiska fick jag ofta rycka in då de inte fick ta på någon annan. En dag käkade jag lunch med en kompis som sa: ”Om det funkar så dåligt, varför startar du inte eget?”

Jag gillade idén att få vara min egen chef

– Jag gillade idén att få vara min egen chef och styra mina egna tider.
Brödernas mamma och Hamid arbetade redan som tolkar och tillsammans knöt han och Mohammad till sig ytterligare ett tiotal tolkar, som hyrdes ut till enstaka kunder.
– Det tog jättemycket tid att sälja in uppdragen. Nu deltar vi i offentliga upphandlingar och får ramavtal i stället.
Det första ett och ett halvt åren levde Mohammad och hans fru på hennes studielån. Paret hade redan två barn så det var tufft, men gick.
– Det blev mycket tonfisk och pasta, konstaterar han.
Första året förmedlade Tolkservice ungefär 500 uppdrag. I dag gör man inte sällan det på en enda förmiddag. För när bröderna de fått kläm på den offentliga upphandlingen växte verksamheten snabbt.
– Nu har vi har 2 500 medarbetare som pratar 170 olika språk. Antalet kunder är omkring 3 000, säger Mohammad Khanahmadi och visar den skräddarsydda databas som används för att para ihop inkommande uppdrag och tolk.

Kompetensen avgör

Tekniken är viktig för att kunna vara effektiva. Men det är tolkarnas kompetens och service som är avgörande för att företaget lyckats växa, poängterar Mohammad Khanahmadi.
På kontoret i Sundsvall arbetar 21 heltidsanställda tolkförmedlare. De flesta tolkarna är däremot timanställda.

Mohammad Khanahmadi driver Tolkresurs tillsammans med bodern Hamid. Systern Mahsa Khanahmadi är ekonomiansvarig i företaget.

– Vi satsar mycket på att bygga bra relationer med dem. Jag försöker alltid vara tillgänglig om någon vill ringa – så är det sällan i så här pass stora företag.
2013 drabbades företaget av växtvärk och fick problem med likviditeten. Till slut kunde det lösas genom att sälja fakturor.
– Det var en tuff tid som jag är glad att vi klarade. Sedan 2015 är vi på grön kvist.
Den stora flyktingströmmen 2015 är en viktig förklaring till Tolkresurs fortsatt växa. I år väntas omsättningen bli minst 75 miljoner kronor, jämfört med 52 miljoner 2016.
– För att vi inte ska tappa fart framöver satsar vi på att bli större inom den privata sektorn. Vi behöver fler pelare att stå på.
Redan i dag tar Tolkresurs uppdrag åt exportföretag, bland annat i Sundsvall, när de har utländska besökare.
– Vi tror att vi är så duktiga på engelska att det inte behövs tolk. Men det är mycket man riskerar att få miste om i en affärsförhandling. Drömmen är att få Volvo, Bofors och Ikea på kundlistan.
Samtidigt finns planer på att söka sig utanför Sveriges gränser. Målet är en inbrytning i Danmark och sedan Tyskland, Frankrike och Belgien, den stad i Europa som kanske mest förknippas med tolkning.
– Lagom är ingen dröm för mig. Jag kan inte bli nöjd och sätter ribban jättehögt, säger Mohammad Khanahmadi.

Tolkning via video

För att klara de stora tillväxtmålen vill Tolkresurs erbjuda tolkning via video. Teknik som ännu inte är godkänd i Sverige, med hänvisning till säkerheten.
– Men vi samarbetar med amerikanskt bolag som tagit fram en teknik som gör det möjligt att tolka via video utan risk för avlyssning, möjlighet till inspelning och så vidare.
Bara Migrationsverket skulle kunna spara 400 miljoner kronor per år på minskade resor, enligt Mohammad Khanahmadi.
Men att få svenska myndigheter att nappa går trögt.
– Vi jobbar hårt med det här. Allvarligt talat vet jag inte varför det finns en sådan stor tveksamhet. Vi gör ju en stor del av tolkuppdragen via telefon i dag.
Trots motståndet tror han på ett genombrott för videotolkning.
– Lyckas vi kan våra tokar ta fler uppdrag och ägna mindre tid år resor, som vi får lägre ersättning för. Det är något både de och vi tjänar på, säger Mohammad Khanahmadi.

 

Mohammad Khanahmadi

  • Ålder: 37 år
  • Familj: Hustrun Frida och barnen Robin (16 år) och Izabel (11 år)
  • Bor: I villa på Östermalm i Sundsvall
  • Gör: Driver Tolkresurs Sverige AB tillsammans med sin bror Hamid Khanahmadi som bor i Stockholm.
  • Lyssnar på: Tidigare mycket punk. I dag är det Coldplay och John Mayer som gäller
  • Äter: Mycket vilt. Älskar kroppkakor och palt
  • Kuriosa: Ska producera och delfinansiera en svensk långfilm som förhoppningsvis spelas in i Sundsvall 2018.
  • Nätverkstips: Ring någon du vill veta mer om och bjud på ett förutsättningslöst frukost- eller lunchmöte.
  • Företagstips: Våga säga att du är duktig på det du gör. Var alltid väldigt påläst.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here