Rutbranschen fortsätter att växa

rutbranchen
En familj med två vuxna kan köpa städning och andra hemtjänster för totalt 200 000 kronor och göra avdrag på hälften.

Rutbranchen i länet fortsätter att visa fin tillväxt. Med en uppgång på drygt sju procent har omsättningen stigit till 155 mkr. Det visar siffror från Skattverket som Bättre affärer har tagit fram.

1

42 mkr omsatte rut-branschen i Västernorrland under 2018. I fjol hade siffran stigit till 155 mkr, en ökning med drygt 7 procent. Sundsvall är den största marknaden följt av Örnsköldsvik med en omsättning på cirka 60 respektive 50 mkr. Det visar siffror från Skatteverket.

Hemstädning vanligast

Även under 2020 har branschen visat fin tillväxt.
– Till följd av Folkhälsomyndighetens restriktioner spenderar vi alltmer tid hemma och behovet av fler tjänster i hemmet har aldrig varit större. När kontoret flyttat hem har exempelvis efterfrågan på personliga IT-tekniker ökat för att få uppkoppling och digitala möten att fungera friktionsfritt, säger Monica Lindstedt grundare och styrelseordförande Hemfrid.
Hemstädning är fortfarande den största ruttjänsten. I hela landet omsatte den över 4 miljarder första halvåret 2020, men även IT-tjänster i hemmet och trädgårdstjänster har vuxit.

Motor för sysselsättning

– Rutbranschen har blivit en viktig sysselsättningsmotor. En fortsatt efterfrågan på vita tjänster i hemmet innebär många nya arbetstillfällen och en positiv utveckling
på svensk arbetsmarknad. Fler smarta tjänster i hemmet ger fler trygga jobb – särskilt nu i coronatider, säger Monica Lindstedt.
Med de nya reglerna som trädde i kraft 1 juli 2019 är det möjligt att köpa hushållsnära tjänster för 100 000 kronor per person och år och få rutavdrag för 50 000 kronor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here