Rum för tillväxt för lokala fastighetsbolaget

– Sundsvall har en fantastisk stadskärna med många vackra hus. Det känns kul att få vara med och utveckla fastigheten med en mix av lägenheter, kontor och affärslokaler, säger Henrik Svedin.

Han startade med ett hyreshus med åtta lägenheter. Nu äger Henrik Svedins fastighetsbolag ett 25-tal fastigheter värda cirka 300 mkr. Det senaste förvärvet är Hantverksföreningens klassiska stenstadshus mitt i Sundsvall.

Henrik Svedin står i portuppgången mellan klädaffären på hörnet och lunchrestaurangen med sina bord med rutiga dukar på trottoarer. En på många sätt typisk stenstadsmiljö.
– Huset är vackert och väl underhållet men också unikt då det haft samma ägare i form av Hantverksföreningen ända sedan det byggdes 1892. Fram till nu, säger han.
Det var i april som det historiska ägarbytet skedde. Svedin tog över fastigheten, i konkurrens med flera andra budgivare.
– Marknaden är tuff. Man får vara beredd att betala bra för väl underhållna fastigheter, det finns inga reafynd. Därför är det extra roligt att kunna landa en sån här affär.

Gillesal med takmålningar

Hantverksföreningen sitter kvar i huset som hyresgäst och den stora k-märkta gillesalen finns kvar i originalskick med sina takmålningar föreställande olika hantverksyrken och porträtt av alla ordföranden genom åren blickandes bistert från tavlorna längs väggarna.
– Det finns lediga ytor som passar för kontor, men det finns också en stor vind som skulle kunna byggas om till attraktiva små lägenheter, säger Henrik och visar runt i byggnaden.
Svedin har sitt kontor i en annan fin stenstadsbyggnad vid Vängåvan, ett förvärv som gjordes i december 2015. Då stod en hel våning tom. Den byggdes om till kontorshotell och nu är fullt uthyrt. Bland annat sitter här flera fastighetsbolag.
– Jag ser oss inte som konkurrenter, vi har alla mycket att vinna på att samarbeta och nätverka. Det är endast när en fastighet är till salu som vi konkurrerar, säger Henrik.

Nätverk som stärker

Han och en kollega har också tagit initiativ till ett fastighetsnätverk i Sundsvall som träffas regelbundet.
– När vi startade var vi tio, idag är vi ett 50-tal medlemmar. Vi gör studiebesök, bjuder in föreläsare och har även gemensamma avtal med rabatter hos olika leverantörer.
Tillsammans med två andra av de mindre fastighetsbolagen i stan har han även startat ett bolag för fastighetsskötsel FTG, Fastighetsteknikgruppen. Och han har även tagit initiativ att bli huvudsponsor av travfesten Sundsvall Open Trot, en av de största sporthändelserna i Sundsvall, tillsammans med ett antal fastighetsägare.
– Att ha ett bra nätverk är viktigt när du driver den här typen av företag. Det är viktigt att känna både kollegor och andra i branschen, men även ha ett stort nätverk bland näringslivet i stort, säger Henrik.
Han talar om drivkrafter.
– I början var det att skapa ett tillräckligt stort bestånd så att jag kunde leva på mitt bolag och ta ut en lön. I dag är pengarna inte lika viktiga. Det är en rolig bransch att jobba i. Jag gillar att göra affärer, men också att förvalta och utveckla fastigheterna. Det är just kombinationen som gör det här så kul.

Uppvaktad av Bicky

Huset vid Vängåvan ligger vägg i vägg med Knaust och efter han köpt fastigheten blev han uppvaktad av Elite Hotels och hade flera möten med dess ägare Bicky Chakraborty som ville expandera.
– Vi fick ett mycket bra erbjudande. Hade jag sålt hade det varit en fantastisk affär, men i slutändan sa jag nej. Vi hade precis köpt fastigheten och jag kände att jag ville gå vidare och utveckla den, säger han.
Istället tog Elite över gamla Oscar i bottenvåningen, byggde om och integrerade den delen i hotellet.
Drivkraften att driva eget verkar Henrik alltid ha haft, fast han startade i en helt annan bransch och i ett annat land. Som 23-åring startade han ett äventyrs- och dykföretag i Norge. En verksamhet som han hade i tio år.
– När jag ville flytta hem till Sundsvall tittade jag olika alternativ, och kom på att ett litet fastighetsbolag skulle kunna vara en bra verksamhet.

Nya förvärv

Han köpte sitt första hyreshus 2004, en fastighet på Östermalm med åtta lägenheter, som fortfarande finns kvar i beståndet.
– Jag fortsatte att köpa fastigheter eftersom. Strategin har varit att köpa två och sälja en för att kunna finansiera en kontinuerlig tillväxt.
Strategin har också varit att köpa attraktiva fastigheter i centrala lägen. Från början var det enbart bostadshus, men med åren har Svedin även förvärvat kontor och kommersiella lokaler. I dagsläget har bolaget ett 25-tal fastigheter.
– När man tittar i backspegeln kan man konstatera att jag kom in i branschen vid en gynnsam tidpunkt. Fastigheter har varit en bra placering och haft en fin värdeutveckling under ett antal år.

Corona-drabbad

Corona-krisen har hittills inte givit något märkbart bortfall.
– Det känns stabilt. Vi har ett fall där vi väntat på besked om regeringens hyresstöd. Men jag åkte själv dit i våras och blev ordentligt sjuk.
Kommer bolaget att växa ytterligare?
– Vi tittar hela tiden på nya möjligheter. Tyvärr är det få objekt till salu, ingen vill sälja. Ett alternativ kan vara att gå in på en annan geografisk marknad, vi har sneglat på Umeå, men det kräver i så fall att man köper ett större bestånd på en gång.
Han är också positiv till utvecklingen i Sundsvall, trots handelsdöd, ett igenbommat Casino och stängning av pappersmaskinen i Ortviken.
– Ja, samtidigt händer det mycket i stan som är positivt. Det byggs både på Norra kajen och på andra håll. Det är viktigt att stan fortsätter att utvecklas. Sundsvall har en fantastisk stadskärna med många vackra hus. Det känns kul att få vara med och bidra till utvecklingen genom att förädla vårt bestånd.

Hantverksföreningens hus i hörnet
Thulegatan–Kyrkogatan ägs sedan i våras av Svedin Fastigheter.

Fakta/

  • Sundsvalls Hantverksförening har i nästan 130 år ägt fastigheten i hörnet Kyrkogatan-Thulegatan.
  • På 1880-talet började stadens hantverkare at diskutera möjligheten att skaffa sig ett eget hus. Hantverkarna var en växande grupp i stan med framväxt av nya yrken och tekniker. Efter den stora stadsbranden 1888 öppnades sig möjligheten eftersom det då fanns många
    tomter som skulle bebyggas.
  • Huset ritades av stadsarkitekt Sten Malm, mannen bakom många stenstadshus. Det första spadtaget togs den 26 september 1891. Lördagen den 8 oktober 1892 invigdes huset under festliga former.
  • I april 2020 såldes huset till Svedin Fastigheter.

Källa: Under eget Tak, Åke Hanæus, 1991

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here