Start-up skapar digitala klassrum

Sara Zetterberg lämnade rollen som rådgivare för entreprenörer för att själv utveckla affärsidéer. Genom att ta rygg på it-jätten Microsoft hoppas hon nu på ett genombrott för Haldors digitala verktyg för skolorna. Foto: Anna Thors
Great Space är 800 kvadratmeter lokaler i centrala Sundsvall och ett centrum för startups inom tech och it. Sara Zetterberg går runt i den öppna lokalen och vattnar blommorna. Hon är vd och delägare i Haldor – ett utvecklingsföretag som med sina digitala lösningar gör livet enklare för skolor. Visionen är att lärare ska få mer tid för utbildning och kunna lägga mindre på administration.

– Lärare som testat vår pedagogiska plattform uppger att de sparar upp till tio timmar i veckan. Men den underlättar ocksålivet för skolledning, elever och föräldrar.
Till skillnad från andra plattformar som har ett administrativt perspektiv har Haldor utgått från pedagogiken. Vad behöver lärare och elever? Sara Zetterberg menar att en framgångsfaktor är det nära samarbetet med exempelvis lärare i utvecklingsarbetet.
– Vi utvecklar våra verktyg i nära samarbete med användarna. Skolorna har stora behov av nya digitala verktyg och där kan vi vara med i hela deras digitaliseringsprocess.
Sara Zetterberg var under sex år rådgivare vid Mittuniversitetets inkubator, Miun Innovation, och vet således hur man utvecklar en affärsidé och undviker minor som startup.
– Jag har alltid velat jobba praktiskt och det är väldigt roligt att vara företagare och kunna skapa något för dig själv, för dina anställda och dina kunder och kunna vara med och påverka.

Sara Zetterberg är kvinnlig vd i en manlig bransch. – Vi behöver många fler kvinnliga företagsledare och jag försöker föregå med gott exempel och visa att det går att ta för sig, säger hon. Foto: Anna Thors
Sara Zetterberg är kvinnlig vd i en manlig bransch.
– Vi behöver många fler kvinnliga företagsledare och jag försöker föregå med gott exempel och visa att det går att ta för sig, säger hon. Foto: Anna Thors
Prisbelönt affärsidé

Haldor har redan prisats i flera sammanhang för sin affärsidé. Haldor tog hem inte mindre än tre priser när idétävlingen jagharenidé.nu avgjordes i höstas, bland annat för Bästa affärsidé alla kategorier och har också prisats av Microsoft.
Haldor har ett nära samarbete med bygger sina lösningar på den amerikanska it-bjässens
Office 365 och Teams for Education. Haldor är utsedd till officiell partner och Microsoft har också lyfta fram Sundsvallsföretaget som ett bra exempel på samarbete inom utbildning.
– Även om Microsoft är en jätte så handlar det som i alla sammanhang om att ha bra relationer till enskilda människor. När vi kommer till Redmond (Microsofts högkvarter, reds anm.) så vet de vilka vi är och de har också lyft fram vårt jobb i flera olika sammanhang. På världens största skolmässa i London tog en av deras chefer upp Haldor som ett bra exempel.
Sara Zetterberg påpekar att Microsoft inte gör något för att vara snäll, utan med kommersiellt syfte att öka nyttjandet av deras produkter.
– Fördelen för oss är att vi kan rida på Microsofts starka varumärke och de rekommenderar våra produkter. Samtidigt är det en risk när vi utvecklar nya funktioner för deras system. Vi måste alltid göra en avvägning om det är något de själva kommer att utveckla och släppa om några månader eller om ett år?

På Great Space finns regionens enda Starbucks-café, som är en samlingsplats för de startups som finns i lokalerna. Foto: Anna Thors
På Great Space finns regionens enda Starbucks-café, som är en samlingsplats för de startups som finns i lokalerna. Foto: Anna Thors

Visst är Sundsvall en stark it-stad men jag önskar att det fanns fler bolag som byggde egna produkter

Spetskompetens

Haldor har en liten fast arbetsstyrka, för närvarande åtta personer, och arbetar nära med underleverantörer, inte minst av kompetensskäl.
– Ska vi spreta som en schweizisk armékniv som har alla funktioner men egentligen inte är bra på något eller specialisera oss och blir riktigt vassa på några saker? Sundsvall och Great Space är en bra miljö att finnas i.
– Här träffar man duktiga entreprenörer vid kaffemaskinen eller över lunchbordet. Det är spontanmöten som ger mycket, avslappnat och utan krav. Lokalt samarbetar Haldor bland annat med Portalplus.
– Visst är Sundsvall en stark it-stad men jag önskar att det fanns fler bolag som byggde egna produkter. Många duktiga konsulter sitter fast hos de stora myndigheterna.
Den första versionen av Haldor lärplattform utvecklades 2015 efter initiativ från lärarhåll. Sara Zetterberg kom in som vd vid årsskiftet 2017 och är i dag en av fem delägare. Utvecklingsarbetet har finansierats via lån från Almi och Norrlandsfonden, som tillsammans satsat 3 mkr.
Hittills har man inte haft något behov av externt riskkapital.
– Vi tjänar pengar redan i dag. Dels genom konsultarbete men även genom att vi säljer våra produkter. Microsofts försäljningskanaler har gett oss kunder inte bara i Sverige, utan även i länder som Norge, Danmark och Nya Zeeland.
Bräcke i Jämtland är den första kommunen som satsat fullt ut på Haldors plattform, ett antal friskolor använder också systemet, däribland Heliås i Sundsvall.
Och Sara Zetterberg spår att tillväxten tar fart under 2018.
– Vi har en rad pilotprojekt ute i landet. Samtidigt har vi lärt oss att det är långa beslutsprocesser inom kommunerna och offentliga upphandlingar som tar både tar tid och inte alltid är anpassade för de nya verktygen som vi erbjuder.
När Sara Zetterberg nyligen var inbjuden för att pitcha sitt företag bland riskkapitalister vid Åre Business Forum samtidigt som en stor skolmässa hölls i Stockholm vara valet enkelt. Näringslivshöjdarna i Åre fick nobben.
– Just nu har vi inget behov av riskkapital. Däremot vill vi få så många skolor som möjligt att testa vår plattform.

Thomas Ekenberg

Foto: Anna Thors
  • Namn: Sara Zetterberg
  • Ålder: 34 år
  • Bor: Villa i Haga, Sundsvall
  • Gör: Vd och delägare i Haldor
  • Familj: Sambo och barn
  • Bakgrund: Utbildad innovationstekniker. Jobbat som rådgivare och var med och
    byggde upp Mittuniversitetets inkubator Miun Innovation. Innovation manager på SSG
  • Fritid: Gillar att jobba i trädgården, snickra och plantera

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here