Sundsvallsföretag tar in 5 mkr i nyemission

Sven Forsberg, grundare av Sundsvallsföretaget 2D fab, tar in 5 mkr i en nyemission för att utveckla sin produktionsanläggning för grafen.

Grafenbolaget 2D fab tar in 5 mkr i en nyemission för att bygga ut produktions-anläggningen och öka marknadsbearbetningen.
– Kapitaltillskottet är nödvändigt för att vi ska kunna ta produktionen till nästa nivå, säger grundaren Sven Forsberg.

2D fab, är sprunget ur forskning på Mittuniversitetet i Sundsvall, och har utvecklat en process för att utvinna grafen.
Grafen, som är världens tunnaste material, har flera unika egenskaper. Det är till exempel starkare än stål, samtidigt som det är böjbart. Det kan även leda både värme och elektricitet samt är mycket slagtåligt.
Marknaden spås bli gigantisk och materialet är hett eftertraktat inom flera marknadssegment, inte minst inom plast- och kompositindustrin, där man genom små tillsatser av grafen kan överföra dess egenskaper till olika material.
Redan i dag finns produkter med grafen på marknaden är starka och lätta kompositer i framförallt sportartiklar.

Bygga ut

2D fabs produktionsprocessen är det också möjligt att erbjuda grafen till ett konkurrenskraftigt pris i större volymer. Nyemissionen på cirka 5 mkr gör att bolaget kan bygga ut sin produktionsanläggning. Förutom flera privata investerare deltar också Almi Invest med 1,5 mkr och E14 Invest med 0,5 mkr.
– Det här kapitaltillskottet är nödvändigt för att vi ska kunna ta produktionen till nästa nivå. Almi Invest är en trygg och utmanande ägare, som ger oss en kvalitetsstämpel. Tillsammans med E14 Invests kontaktnät av kunskap och erfarenhet blir det en bra kombination för ett företag som vill växa snabbt, men kontrollerat, säger Sven Forsberg.
E14 invest har sin bas i Åre och består av ett antal entreprenörer och företagare med koppling till regionen och gör nu sin första investering i Sundsvall.
– 2D fab visar att det inte bara finns tillväxtbolag inom tech utan även världsunik materialteknik i vårt närområde, säger Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande för E14 Invest.
Eva Nordlander, Fund Manager på Almi Invest Almi Invest ser en betydande global potential för grafen.
– 2D fab satsar på att bli volymtillverkare och har en process som är lämpliga för storskaliga volymer, vilket är en utmaning som få aktörer hittills lyckats lösa, säger hon.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here