Timråföretaget som pallar trycket

Paret Thomas och Ulrika Markström äger och driver Tom Pall i Timrå. – Visst blir det många diskussioner om företaget hemma vid köksbordet. Att driva företag tillsammans blir ett sätt att leva, säger de.

Med en egen industrifastighet och miljoninvestering i en ny tillverkningslinje står familjeföretaget Tom Pall i Timrå väl -rustade för framtiden. Ägarna, Thomas och Ulrika Markström, har också prisats för sitt hållbarhets- och mångfaldsarbete.

Med sina skinnsoffor, vita väggar och gråsvart klinkergolv ger kontorsdelen i den egna fastigheten i Timrå industriområde ett välkomnande intryck. Två hundar bidrar till den familjära stämningen. Kontrasten är stor när man kliver genom dörren till produktionen där skramlet från den automatiserade tillverkningslinjen för träpallar blandas med ljudet från en cirkelsåg. På cementgolvet står färdiga pallar staplade i ett hörn av lokalen och i den andra ligger spiklådor och buntar med virke.

Optimera frakterna

Tom Palls affärsidé är att hjälpa kunderna att effektivisera transporterna med skräddarsydda emballage.
– Med vår kompetens kan hjälpa kunderna att optimera sina frakter. Vi satsar på hög byggkvalitet och använder kvalitetsvirke för att minska antalet transportskador och reklamationer, förklarar Thomas Markström.
En konkurrensfördel är Tom Palls flexibilitet.
– Vi har alltid kunden i fokus och löser deras problem Med en mycket flexibel tillverkning kan vi kan bygga lastpallar i både små och stora serier. Den största pallen vi gjort var tio meter lång och 2,4 meter bred. Den minsta 30 gånger 40 centimeter. Men vi gör även andra typer av skräddarsydda emballage som trä- och plywoodlådor, säger Thomas.
Familjeföretaget har haft en stadig tillväxt sedan starten 2014. Omsättningen har ökat mellan 15 och 25 procent per år.  2019 beräknas omsättningen hamna på cirka 12 mkr.

Utvecklas med kunderna

Bland kunderna finns stora bolag som SCA, Permobil och HL Industrier men även lokala företag som Vasa Bryggerier och NHK.
– Att växa är inget självändamål. Det viktigaste för oss är att ta hand om kunderna. Vi har inga tillväxtmål, utan vill fortsätta att utvecklas med våra kunder. Vi vill växa kontrollerat, för att kunna ta hand om våra anställda och behålla kvaliteten i produktionen, säger Ulrika Markström.
Tom Pall startade 2014 med Thomas och en anställd. Ulrika jobbade de första 1,5 åren kvar som anställd på ett försäkringsbolag. I dag jobbar båda heltid och har delat upp arbetsuppgifterna mellan sig.
– Jag arbetar i produktionen, medan Thomas sköter kundkontakterna. Vi delar på administration och bokföring, berättar Ulrika.
Thomas är vd, men besluten tas gemensamt, inte sällan hemma vid köksbordet.
– Ja, diskussionerna fortsätter hemma efter arbetsdagen och vi sitter oftast och briefar varandra kring dagen som varit och dagen som kommer. Samtidigt måste man i ett sånt här litet företag alltid vara tillgänglig för kunderna. Att vara företagare blir en livsstil, säger Thomas.
De upptäckte tidigt att båda hade en drivkraft att bli egen företagare.
– När vi träffades pratade vi ganska snabbt om att vi ville göra något tillsammans och starta någon slags företag. Sedan var det mer en slump att det blev just emballage och tillverkning av lastpallar, berättar Ulrika.
– Vi hade båda viljan att starta eget. Och det kändes bara kul att få göra något tillsammans. Jag tror också det underlättar förståelsen att även den andra parten vet vad det innebär att vara företagare och leva med sitt företag 24 timmar om dygnet, säger Thomas, som är den som har erfarenhet från branschen.

Byggde eget

Några år efter starten hade Tom Pall blivit trångbodda i de hyrda lokalerna på Timrå industriområde. Beslutet blev att köpa en egen tomt och bygga en egen fastighet som stod klar i början av 2017. Drygt 1700 kvadratmeter, varar 1000 kvadratmeter lager förfogar man över i dag och det finns utrymme att växa ytterligare.
För ett år sedan miljoninvesterade Tom Pall i en ny automatisk tillverkningslinje, som är Nordens modernaste och med ett skift gör cirka tusen pallar i veckan.
Fortfarande spikas dock en hel del pallar med specialmått för hand.
– Vår styrka är att vi snabbt kan ställa om vår produktion för att hjälpa våra kunder, konstaterar Thomas.
Det unga företaget har redan blivit nominerad två gånger till Guldstegen, Timrås företagsgala.
– Första gången var när vi var nystartade och uppmärksammades för en pallkloss som jag utvecklat. Med rundade hörn och tillverkad i återvunnet kompositmaterial har den en betydligt bättre livslängd än de traditionella träklossarna, berättar Thomas.
Då vann inte *Tom Pall priset för årets innovation. Däremot vann företaget priset för Årets Hållbarhets- och Mångfaldsföretag vid 2019 års gala. Motiveringen lydde:
”Företaget levererar ett smart system med hållbara produkter med global tillväxtpotential. Genom att se alla människors förmåga oavsett bakgrund så tar företaget tillvara på allas kompetens. De är sanna inspiratörer och goda förebilder för ett ökat fokus på hållbarhet och mångfald.”

Ge folk en chans

För Thomas och Ulrika är det inga konstigheter:
– Vill man jobba så finns det jobb. Det är inte alla som passar att jobba här men vi vill gärna ge folk en chans. Det handlar om att bli sedd, oavsett vad man har för bakgrund eller förutsättningar. Vi försöker ha högt i tak och ställa tydliga krav, säger Thomas.
– Vi vet hur svårt det är för vissa grupper att komma ut i arbetslivet så försöker öppna dörrar även för människor som kanske har en bakgrund med problem eller haft svårt på olika sätt, säger Ulrika, som själv har en funktionshindrad son som arbetar på Tom Pall.
De lyfter också gärna fram det särskilda företagsklimatet som finns i Timrå.
– Timrå är en fantastisk kommun där det finns många duktiga företagare och där det finns en anda av att hjälpa och gynna varandra. Om min baklastare strejkar så kan jag få hjälp av grannen och vice versa, säger Thomas.

Fakta/Tom Pall

  • Företaget drivs och ägs av Thomas och Ulrika Markström.
  • Affärsidén är att tillverka skräddarsydda lastpallar och emballage för transporter.
  • Tom Pall startade 2014 och har haft en stadig tillväxt sedan starten.
  • Företaget omsätter cirka 10 mkr och har sex anställda i egna lokaler på Timrå industriområde.
  • 2019 prisades tom Pall för sitt mångfaldsarbete vid Guldstegen i Timrå.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here