Tuffare miljökrav ger affärer i verkstan

Katrina Dufvenberg och Raymond Nylander äger och driver Lastvagnsservice i Härnösand.

Vid sidan av service och renoveringar har Lastvagnsservice i Härnösand hittat en lönsam nisch att bygga om gamla lastbilar.
– Genom att bygga om och anpassa bilarna efter dagens miljökrav förlänger vi livslängden, säger ägaren Raymond Nylander.

För snart tio år sedan, sommaren 2009, tog Raymond Nylander och Katarina Dufvenberg över Berners verkstad för tunga fordon i Härnösand och startade Lastvagnsservice. Han med en bakgrund som egenföretagare med egen lastbilsverkstad och hon som ekonom från bankvärlden. Tillsammans tog de över de tre anställda. I dag har verksamheten vuxit och företaget har 14 anställda och skulle kunna anställa ytterligare 2-3 personer om det fanns kompetent personal.
– Tyvärr är det stor brist på lastbilsmekaniker, det gäller i hela branschen, vilket är vårt största hinder för tillväxt. Att vi inte kan ta in fler gör också att arbetsbelastningen ökar på den befintliga personalen som får slita. Det gör också svårare för oss att kunna få tid att ta in exempelvis lärlingar, säger Katarina Dufvenberg.
– Problemet är att mekanikeryrket har låg status och många har en felaktig bild av vad det innebär att jobba på en verkstad. Det finns många fördomar om att det är hårt och smutsigt. Men i dag är det ett avancerat jobb där det krävs kunskaper om bland annat elektronik och hydraulik, säger Raymond Nylander.

Söker utomlands

Genom sin verkmästare, Jafar Shahin, med rötter i Iran, har de även försökt hitta arbetskraft utomlands.
– Tyvärr är det en enorm byråkrati och det tar mellan 9 och 19 månader att fixa arbetstillstånd. Helt orimligt för småföretagare som oss, säger Katarina Dufvenberg som nu med hjälp av kommunen försöker få till ett snabbspår för att underlätta kommande rekryteringar.
– Vi måste försöka hitta andra vägar. Vi vill fortsätta att växa och branschen spår en fortsatt ökning av lastbilstrafiken. Vi kan inte fastna i att det inte finns kompetent yrkeskraft, säger Raymond Nylander.
Ett led i detta är också att involvera personalen i företagets utveckling. All personal har till exempel varit med och tagit fram en femårsplan för företaget.
Företaget en tydlig strategi att lösa allt under ett tak. Grunden i verksamheten är service och reparationer av Scania. Man är även en av två verkstäder i landet som är auktoriserad NTM-verkstad för renhållningsfordon. När Bättre affärer är på besök trängs en traktor med lastbilarna i verkstan.
– Vi verkar i en liten stad och behöver vara mångsidiga. Vi tänker på helheten och försöker fixa rubb och stubb för kunden, förklarar Raymond Nylander.
Planer finns även att utöka verkstan och diskussioner förs om en utbyggnad med Berners, som äger fastigheten och fortfarande har personbilsförsäljning i delar av lokalerna.

Bygger om sopbilar

En nisch som Lastvagnsservice är ganska ensam om är ombyggnad av sopbilar så att de klarar dagens krav på avgasrening. När till exempel kommuner upphandlar sophämtning kräver de att åkerierna använder sig av miljöklassade sopbilar.
– Ofta rör det sig om bilar som skulle kunna gå många mil till men som inte klarar de senaste miljökraven. Istället för att skrota bilarna kan vi anpassa dem så att de klarar Euro 6, den senaste miljöklassen. Åkerierna kan därmed förlänga livslängden på sina fordon och spara stora pengar, berättar Raymond Nylander.
Raymond och Katarina är båda delägare i företaget och också ett par på fritiden.
– Det är bara positivt. Visst blir det mycket prat om jobb även hemma vid middagsbordet men samtidigt är det roligt och kreativt, att kunna utveckla och bestämma över din egen situation. Att vara företagare är en livsstil, säger Katarina.
De vill inte gärna kalla Lastvagnsservice för ett familjeföretag.
– På jobbet är vi professionella och har stor respekt för varandras kompetens. Och vi har våra ansvarsområden utifrån kompetens, inte för att vi är sambos.
Under våren har Lastvagnsservice även synts i Företagarnas kampanj Jobbskaparna, där sex företagare i olika branscher och från olika delar av landet, lyfts fram för att visa småföretagens betydelse för tillväxten.
– Det känns hedrande att de valde att lyfta fram just oss och det faktum att vi ger gamla lastbilar ett nytt och miljöanpassat liv.

Fakta/
Lastvagnsservice i Härnösand drivs av Raymond Nylander och Katarina Dufvenberg. Företaget har 14 anställda och omsätter cirka 16 mkr. Verkstaden gör service, reparationer och ombyggnationer för lastbilar, renhållningsfordon och traktorer.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here