Ung ledare vill inspirera teamet

Nadja Gadelius,29, är rekordung hotelldirektör i Sundsvall. – Jag går in helhjärtat och ger väldigt mycket av mig själv som ledare, säger hon.

Nadja Gadelius brinner för ledarskap och att skapa gästupplevelser tillsammans med sitt team på Hotel Grand i Sundsvall. Hon är 29 år och därmed en av de yngsta hotelldirektörerna i landet. Till Bättre Affärer ger hon nu sina bästa tips för att bli en framgångsrik ledare.

N

ordic Choice är en hotellkedja som erbjuder nästan 200 hotell i Norden och Baltikum. Ett av dessa är Clarion Collection Hotel Grand i Sundsvall, där Nadja Gadelius nyligen tagit över som hotelldirektör, något hon drömt länge om att få göra.
– Jag går in helhjärtat och ger väldigt mycket av mig själv som ledare. För mig är det väldigt viktigt på morgonen att gå runt och hälsa på alla. Bara en sån sak. Så att alla är sedda och alla är viktiga, säger hon.

Brinner för ledarskap

Nadja Gadelius berättar att hon brinner för ledarskap. Hon ser det som ett sätt att visa vägen för sina anställda och inspirera dem och tror att rätt ledarskap är nyckeln för att få nöjda medarbetare som trivs med sina jobb.
– Det är skillnad på att vara chef och ledare. En chef säger åt en vad man ska göra, medan en ledare har förmågan att få med sig ett helt team och visar vägen.
Hon beskriver också hur viktigt det är för henne att vara närvarande och delaktig som är involverad i de anställda och ser till att de känner sig sedda och hörda. Hon tror också att hennes passion för yrket speglas i hennes ledarskapsstil genom hennes engagemang för teamet.
– Jag är ganska prestigelös också. Bara för att man är hotelldirektör ska man inte se sig som bättre än någon annan utan om det till exempel är lång kö, så kan jag gå och ställa mig i receptionen.

Satsar på unga

Nadja Gadelius är både ung och kvinna, vilket kanske inte är det första man tänker på när man hör ordet “hotelldirektör”. Hon berättar hur en del gäster blir förvånade av att se henne då de vill träffa direktören, men det är något hon bara ser som positivt.
– Nordic Choice är bra på att ge unga ledare chansen och de verkligen vågar tro på ungt ledarskap, vilket är både nytänkande och unikt i branschen. Det finns många unga hotelldirektörer i koncernen som har gjort det jättebra.
Ett särskilt Management Trainee-program stöttar unga ledare. När Nadja gick programmet fick hon själv utvärdera vilka kunskaper hon redan hade och vilka hon skulle behöva utveckla. Det gjorde att utbildningsperioden blev skräddarsydd efter henne och hon fick jobba nära andra direktörer som kunde lära henne det hon inte kunde.
Nordic Choices Management Trainee-program är en attraktiv intern utbildning för de som vill göra karriär inom hotellbranschen.
– Det är få externa som blir antagna till programmet, så jag blev jätteglad att jag kom in. Nu har jag varit i Karlstad, Linköping och Oslo för att lära mig mer om ekonomi och ledarskap, eftersom jag jobbat mycket med reception och sälj innan. När tjänsten sedan dök upp var det som en dröm som gick i uppfyllelse.

” Det är skillnad på att vara chef och ledare. En chef säger åt
en vad man ska göra, medan en ledare visar vägen”

Studerat i Schweiz

Hon har även studerat Hotel Management i Schweiz och har jobbat på en mängd olika hotell både i Sverige och utomlands. Men hon har alltid haft en dröm om att jobba som hotelldirektör.
Den nya rollen innebär en del oregelbundna arbetstider och kräver därmed att man behöver vara flexibel. Men den största utmaningen tycker hon är att vara ny i Sundsvall och ny i själva rollen.
– Eftersom jag är från Stockholm blir det en utmaning att lära känna Sundsvall som marknad. Sedan behöver jag ju bli varm i kläderna och fortsätta utveckla mitt ledarskap. Det finns mycket att lära sig om hur det är att vara direktör.

Centralt marknadsarbete

Sundsvallsregionen slog förra året rekord i antal övernattande besökande. Jämfört med föregående år har det skett en ökning med fem procent, där affärsresenärerna står för den största delen. Clarion Collection arbetar såklart för att få fler gäster till sitt hotell, genom bland annat samarbeten med företag och att sponsra evenemang.
– Mycket av marknadsarbetet sker centralt. Men under SM-veckan var Nordic Choice officiella sponsorer, vilket gav stort intresse. Det lokala arbete vi gör är att helt enkelt vara ute och synas och att vi har ett gott samarbete med Sundsvall Convention Bureau och Näringslivsbolaget, säger Nadja Gadelius.

Så blir du en framgångsrik ledare

Hotelldirektören Nadja Gadelius, 29, listar sina fem bästa tips för hur du blir en bra ledare.

 1. Jobba med det du brinner för
  Det märks på ditt ledarskap att du älskar det du jobbar med.
 2. Ha ett stort engagemang
  Det är viktigt att inte bara se jobbet som något man gör 8-17, utan man ska gå in helhjärtat och med stort engagemang för det.
 3. Kompletteras av dina kollegor
  Anställ kollegor och personal som kompletterar dig själv. Så att du får in olika synvinklar och ledarskapsstilar
 4. Lyssna på dina anställda
  De anställda har väldigt många bra idéer och erfarenhet, se till att lyssna på dem och ta till dig.
 5. Våga tänka nytt
  Våga vara nytänkande och våga driva igenom förändringar.
Michaela Engstrand

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here