Unga grönsaksodlare vinner nationellt pris

Amanda Alskog och Magnus Jakobsson från Gårdtjärns gård utanför Sundsvall vinner priset Ung Växtkraft 2019. Foto: Länsförsäkringar

Magnus Jakobsson och Amanda Alskog som driver Gårdtjärns gård utanför Kovland prisas för sitt andelsjordbruk med ekologiska grönsaker.

Paret tar hem utmärkelsen Ung Växtkraft 2019 som delas ut av Länsförsäkringar och LRF.
– Wow, jag hade aldrig kunnat tro att Gårdtjärns gård utanför Sundsvall skulle vinna en Sverigetävling, det känns stort, kommenterar Magnus Jakobsson.
Sambon Amanda Alskog blev lika glad över vinsten:
– Fantastiskt kul! Och pengarna är förstås välkomna i verksamheten som vi fortsätter investera i. Snart börjar vår högsäsong och om några veckor sätter vi upp det stora nya växthuset på 300 kvadratmeter, säger hon.

Utan mellanled

Magnus Jakobsson är uppväxt i Gårdtjärn och är den sjunde generationen som driver gården. Det har han och Amanda Alskog gjort sedan 2017, men på ett helt nytt sätt än tidigare generationer.
De riktar sig direkt till konsumenten utan mellanled. Det gör att grönsakerna skördas och levereras nyupptagna med smakerna i behåll, utan mellanlager eller långa transportsträckor. Förra sommaren odlade paret över 40 olika sorter, som kål av alla de slag, lök, potatis och morötter.
– Vi har flera verksamhetsgrenar, men huvudfokus är den ekologiska grönsaksodlingen på cirka två hektar som vi använder för andelsodling. Det betyder att de dryga 100 andelsägarna varje vecka under säsong får en välfylld grönsakslåda levererad till ett förutbestämt ställe, säger Magnus Jakobsson.

Nytänkande grepp

I juruns motivering står det: ”I en tid då maten ofta är anonym och rest långväga har Magnus och Amanda valt att satsa lokalt och knyta konsumenten nära. Genom sitt andelsjordbruk har de funnit en alternativ väg att nå ut med sina ekologiska grönsaker och uppnå lönsamhet. Amanda och Magnus erbjuder även lokala skolor sina ekovaror och sprider framtidstro och engagemang i bygden.”
– Idén med ett andelsjordbruk för sin ekologiska grönsaksodling och olika sätt att skapa engagemang med konsumenterna är ett av många nytänkande grepp som Amanda och Magnus har visat prov på och som gör dem till mycket värdiga vinnare, säger Henrietta Hansson, vd Länsförsäkringar Jönköping och juryns ordförande.

Fakta/

Namn: Amanda Alskog och Magnus Jakobsson
Ålder: 30 respektive 28 år
Bor: I Gårdtjärn utanför Sundsvall
Verksamhet: Driver gård med andelsodling av ekologiska grönsaker och rotfrukter, café och gårdsbutik. Här finns också får och lamm och ett gårdsmejeri
Utbildningar: Magnus är journalist och snickare. Amanda har studerat byggnadsvård, slöjd och naturvård
Livsstil: Lokalt, hållbart och ha en bra balans mellan jobb och resten av livet
Aktuella: Vinnare av 2019 års Ung Växtkraft-pris

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here