”Vi blir mycket bättre tillsammans”

Entreprenörerna Jessica Eriksson, Jenny Wallmark, Christel Schröder, Ulrika Alenius och Petra Berggren trivs ihop

Farväl ensliga hemmakontor. Hej kreativa gemenskap. Möt småföretagarna som huserar i Sundsvalls sekelgamla spårvagnshallar.

N

ågra av dem har delat jobblokaler tidigare. Andra är nya i gänget. Sedan våren 2016 arbetar sex småföretagare tillsammans i en röd tegelbyggnad på Kolvägen.
Med respekt för de 100 år gamla lokalerna har ett modernt kontorshotell vuxit fram: enkla gråmålade väggar, gott om trendiga lampor, extremt mycket gröna växter och en och annan uppstoppad fågel.

– Vi försöker vara öppna och hjälpa varandra. Har jag möte med en ny kund får de andra på kontoret gärna vara med också, säger Petra Berggren, fotograf. Hon delar kontorsplats uppe på loftet med Jessica Eriksson. Foto: Anna Thors

– Det ska kännas mer som ett hem än ett kontor. Samtidigt gillar jag att det finns en massa konstiga utrymmen, som ett skyddsrum i källaren, säger trädgårdsdesignern Jessica Eriksson, som står på kontraktet och är hyresvärd åt de övriga.
Hon slår sig ned vid ett vackert slitet brunt bord i köket. Innanför köket finns ett avlångt rum med sex skrivbordsplatser. Därefter följer ett rum med imponerade takhöjd och ett loft som rymmer två arbetsplatser.
Tillsammans ägnar företagarna sina dagar – och inte sällan kvällar – åt allt från foto och inredning till projektledning och grafisk form.
– Det är fantasiskt att sitta så här i stället för att uggla hemma, säger Hasse Larsson, projektledare på Bright Media.
Den minst sagt speciella byggnaden uppfördes 1910 som vagnhallar och verkstad för de spårvagnar som trafikerade Sundsvall ända fram till början av 50-talet.
Därefter tappade den successivt allt mer av sin glans. I början av 2000-talet tänkte kommunen sälja fastigheten till Lidl som ville riva tegelhuset och bygga en ny matbutik.
I stället blev det Eurokakel som köpte fastigheten och flyttade sin butik till en del av den för eftervärlden räddade byggnaden.
Med åren har allt fler delar renoverats. I dag finns bland annat en yogastudio, en redovisningsbyrå och ett studieförbund bland hyresgästerna. Och så det här företagshotellet som går under namnet Kreativet.
– Vi jobbar som en reklambyrå men har inte varit så tydliga med vårt eget varumärke. Det ska vi lägga mer fokus på nu, säger Petra Berggren, fotograf.
Själva området, mellan en hamburgerrestaurang och en bensinmack, känns dock mer ruffigt än charmigt. Men Jessica Eriksson ser en förändring.
– De nya bostäderna på Södra kajen gör att hela stenstan håller på att komma närmare. Det är här det händer saker! säger hon.

Foto: Anna Thors

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here