Antalet rot-företag minskar i länet

Antalet företag som utför rot-arbeten har minskat med tio procent i Västernorrland sedan rotavdraget sänktes. Det visar siffror från Skattemyndigheten som Bättre affärer tagit fram.

Marknaden för rot-arbeten har minskat kraftigt sedan avdragsrätten minskades från 50 till 30 procent 2016. I Västernorrland har antalet företag som utför rotarbeten minskat med tio procent sedan förändringen. I pengar räknat har marknaden i Västernorrland minskat ännu mer, med 28 procent, från 910 mkr 2015 till 653 mkr förra året.
Trenden är likadan i hela landet. Enligt en analys av organisationen Företagarna har 6 700 heltidsjobb försvunnit i sektorn sedan 2015.
Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Företagarna, påtalar att nedgången var väntad och menar samtidigt att det är en del av ett bredare mönster där småföretagare får det allt svårare:
– Vi varnade för att detta skulle hända redan när förslaget om en försämring av rotavdraget presenterades 2015. Samtidigt är det förändrade rotavdraget bara en i raden av flera försämringar som småföretagen har behövt förhålla sig till under mandatperioden.
Patrik Nilsson pekar särskilt ut de höga kostnaderna för att anställa:
– Vi vill se en vidareutveckling av rot och göra det enklare för småföretag att anställa. I Sverige är kostnaderna för att anställa höga, och det utgör ett betydande hinder för många småföretag som vill växa men har små marginaler. En generell sänkning av arbetsgivaravgiften skulle göra det enklare för många av företagen och samtidigt skapa jobb.

Rutavdrag ökar 

Statistiken visar också att marknaden för rutarbeten fortsätter att växa. Antalet företag som utför rutarbeten har ökat med 19 procent i Västernorrland sedan 2015 och totalt har omsättningen för ruttjänsterna i länet ökat från 80 till 122 mkr mellan 2015 och 2017.
När det gäller rut är avdragsrätten oförändrat 50 procent av arbetskostnaden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here