Bra fart på företagandet i Ånge

Foto: Canstock

Svenskt Näringslivs årliga undersökning av företagsklimatet visar att det sammanfattande omdömet för Ånge kommun har blivit bättre jämfört med förra och kommunen har fått högre betyg i nästan alla frågor.

Ånge är den kommun i länet som klättrar mest på Svenskt näringslivs ranking.
– Det är mycket glädjande att arbetet med företagsklimatet i Ånge kommun äntligen bär frukt och nu även speglas på rankingen. Företagen upplever till exempel att kommunen inte konkurrerar med de privata företagen i lika utsträckning som tidigare. Sen har kommunen enligt företagen skärpt till sig när det gäller upphandlingar, säger Svenskt Näringslivs regionchef Anna Hedensjö Johansson.
För Anneli Axelsson, Ånges nya näringslivansvarige, är det glädjande statistik.
– Vi har pratat om hur vi kan bli bättre på samverkan mellan näringsliv, skola och kommun. Som ett led i det startade vi Näringslivsbolaget Viväxa 2016 och jag tror att det gjort skillnad. Det har skapat en tro på näringslivet och det har blivit tydligt att det finns en vilja från kommunen att satsa. Den viljan är anledningen till att jag hoppade på det här jobbet – jag ville se vad jag kan göra för näringslivet från den här sidan, säger hon.

Ånge bra för företag

Ånge klättrar 39 placeringar på Svenskt Näringslivs ranking över landets kommuner och hamnar på plats 232. Ångeföretagarna ger bland annat högre betyg för kommunens service till företag och tjänstemäns attityder till företagande. Även när det gäller konkurrens från kommunen får Ånge bra omdöme.

Förutfattade meningar

Hon ser också utmaningar, inte minst när det gäller förutfattade meningar om företagande.
– På en liten ort blir det lätt så att man bestämmer sig för vad man tycker och så håller man sig till det – det kan vara svårt att vända de uppfattningarna. Vad det kan vara? Att man alltid får dålig service hos kommunen, eller att vara företagare är lyxigt och bra, säger Anneli Axelsson.


Nystart och nytt namn för Företagarna i Ånge

Intresseorganisationen Företagarna i Ånge har legat lågt de senaste åren. Men nu ska en helt ny styrelse få fart på föreningen.

Foto: Olof Axelsson

Vid ett extra medlemsmöte i början av november utsågs Carina Jonasson, Recond Concept, till ordförande. Övriga styrelseledamöter är Britt-Marie Östman, Mittsverige Event och Daniel Karlsson som driver macken Frendo Borgsjö.
– Det här känns oerhört roligt. Vi arbetar för fullt med att ordna intressanta aktiviteter för våra medlemmar, säger Carina Jonasson.
Medlemsmötet beslutade också att byta namn på föreningen från Företagarna Västra Medelpad till Företagarna Ånge.

Olof Axelsson

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here