Bensinhybrid slår ut dieselbilen

Hyundai Ioniq 2017.

En av tre tjänstebilsförare föredrar bensinhybrid framför andra drivmedel vid nästa val av bil. Dieseln tappar rejält från tidigare år då endast en av fyra skulle välja detta drivmedel. 

Bensinhybriden är det mest populära bränslet när man frågar tjänstebilsförarna. Det visar LeasePlans årliga Tjänstebilsbarometer, där 4 343 tjänstebilsförare har svarat på olika frågor om bilar och bilism. 2014 ställdes frågan första gången och då var det endast fyra procent som tänkte välja en bensinhybrid som nästa tjänstebil. Förra året var det elva procent och nu i år alltså hela 33 procent.
Dieseln tappar däremot rejält i popularitet från tidigare år. 2015 planerade varannan tjänstebilsförare (47 procent) att välja en dieselbil som sin nästa tjänstebil jämfört med 25 procent nu. Även dieselhybrider blir mindre populära. I fjol tänkte hela 48 procent välja en sådan och i år är siffran nere på 34 procent.
– En förklaring till att så många går över till bensinhybrider kan vara diskussionerna kring hårdare miljöregler mot dieselbilen och att regeringen vill införa dieselförbud i stadskärnorna. Vi märker även att tjänstebilsförarna och företagen blivit betydligt mer miljömedvetna än tidigare, vilket i sin tur speglar sig i valet av framtida bil, säger Lisa Midbrink, marknadschef på LeasePlan.
Årets undersökning visar också att 85 procent kan tänka sig att köra elbil. Dock är kraven på räckvidd höga för att man ska välja en elbil som tjänstebil. Drygt hälften av de tillfrågade kräver mer än 50 mil.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here