Repris nr 2-2017: Bygger rum för rom

Foto: Oscar Eriksson

Petronella Bylund har en rastlös entreprenörshjärna. Nu blir hon världens nordligaste romtillverkare i Vivstavarv.

”Jag började tillverka egna likörer och viner när jag var runt 20 och senast gjorde jag egen öl som blev riktigt god. Jag hade kunnat fortsätta med det, men det finns redan så många bryggerier här. Det sticker ut mer att vara världens nordligaste romtillverkare, så jag valde det.
Det är mathantverket som triggar mig, jag gillar att skapa med händerna och att göra från grunden – jag kommer från en familj där man syltat och saftat och plockat svamp. Tidigare tillverkade jag choklad, nu bygger jag upp min relation till rom, lär mig tillverkningsprocessen och provsmakar olika sorter och stilar.
Jag har velat starta ett destilleri i flera år, men har avskräckts av dyra investeringar och hur svårt det ska vara att få alla tillstånd. Men så började det gå bra för destillerierna runtomkring och då vågade jag också. Sedan Vivstavarv lades ner 2007 har jag varit intresserad av lokalerna här på udden. Det känns viktigt att verksamheten ligger i Timrå där jag har mina rötter. Här kommer allt att ske – tillverkning, buteljering och provsmakningskvällar.
Jag har en rastlös entreprenörshjärna, när inget händer börjar den fundera på alla möjligheter. Livet känns för kort för alla mina idéer. Man måste ha mod och vara villig att ta risker annars kommer inget att hända. Men jag försöker också hålla riskerna – och kostnaderna – nere. Allt jag kan göra i lokalerna gör jag själv och jag valde en billigare panna än de dyra kopparpannorna som finns på marknaden.
Jag jobbar heltid som lärare i matte och företagsekonomi på Timrå gymnasium, men ska gå ner i tid i höst när produktionen är igång. Då finns även en Vivsta-öl som kan säljas medan rommen lagras.
De första tunnorna rom kan vara färdiga till jul, och om tio år kommer det här stället vara skitsnyggt, jag kommer ha flera anställda, massor av besökare, samarbeta med restauranger och sälja utomlands. ”

Berättat för Mia Berg

Petronella Bylund

Foto: Oscar Eriksson


Ålder: 46
Familj: Son 12 år, två katter.
Bor: I Fagervik
Gör: VD i Vivsta Destilleri, Gymnasielärare i matte och företagsekonomi
Gillar: Att läsa deckare, se filmer och dricka öl med kompisarna på Bishops arms. Vi kallar det öl-fika.
Ogillar: Att städa.
Om Vivstas rom: Den blir troligen av spansk karaktär, lagrad i bourbon-fat i minst ett halvår.
Företag: Vivsta Destilleri AB ute på Vivstavarv.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here