Dansentreprenörer får rätt mot Skatteverket

Dansarrangörerna Tomas Wiklöf och Per Westermark från Sundsvall får rätt mot Skateverket. Tvisten om momssatsen på duons danser i Skönsberg slutar med att de nu får de tillbaka 150 000 kronor.

Tomas Wiklöf och Per Westermark arrangerade danser i Skönsbergs Folkets hus under åtta år. När de frågade Skatteverket vilken momssats som de skulle ha på entrébiljetterna fick de vid flera tillfällen fel svar av myndigheten, att de skulle ta ut 6 procent istället för 25 procent som i själva verket är korrekt.
Felet uppmärksammades först flera år senare och kostade paret 200 000 kronor och innebar att de fick lägga ner sina populära danser.

Vi är jätteglada. Vi visste att vi gjort rätt för oss.

Skattechock för arrangören

Vid danstillställningar ska en momssats om 25 procent tillämpas. Trots det gav Skatteverket vid upprepade tillfällen beskedet att dansarrangörerna skulle ta ut 6 procent. När Skatteverket gick igenom momsredovisningarna för företaget upptäcktes felet och skatten höjdes med nästan 200 000 kronor.

Krävde skadestånd

I mitten av februari lämnade Tomas Wiklöf och Per Westermark in en stämningsansökan tillsammans med den opinionsbildande stiftelsen Rättvis skatteprocess. Där krävde de skadestånd för den ekonomiska skadan efter Skatteverkets felaktiga besked. Nu står det klart att de får tillbaka 150 000 kr av de ursprungligen krävda 173 000 kr efter att parterna träffat en förlikning vid Solna tingsrätt.
– Vi är jätteglada. Vi visste att vi gjort rätt för oss. Att Skatteverket nu medger att de gjort fel genom att betala tillbaka nästan all skatt är fantastiskt, säger Per Westermark och Tomas Wiköf i en kommentar.
Carl Göransson, vd för Rättvis skatteprocess, ser segern som ett erkännande från Skatteverket att de agerat felaktigt.
– Det är viktigt att man kan lita på de svar man får från skatteupplysningen och Skatteverket. Om Skatteverket inte tar ansvar för de råd de ger riskerar många småföretagare, som Per och Tomas, att få problem. Därför är det bra att Skatteverket nu betalar ersättning för skadan. Vi hoppas att Skatteverket nu är beredda att backa i fler fall där det blivit fel, säger Carl Göransson.

Thomas Ekenberg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here