Driver biljätte på sina egna villkor

Elbilar står fortfarande för en marginell del av Molin Bils försäljning. – Men potentialen är förstås jättestor och laddhybriderna ökar stadigt, säger Joakim Molin.

Sundsvallsprofilen Joakim Molin var fullfjädrad bilhandlare redan som tonåring. I en öppenhjärtig intervju berättar han om vikten av att inte bränna broar i affärslivet, pappans tragiska död och hur han kom tillbaka efter den tuffa utbrändheten.

Innanför entrén i markplanet står nya glänsande bilar i prydliga rader. Lite längre in hittar man en stor utställning av nyare begagnade bilar och en trappa ned finns ännu fler – de allra flesta ser ut att bara ha något år på nacken.
– Det här känns fantastiskt roligt, vi var alldeles för trångbodda förut. Förutom BMW säljer vi även Mini nu, säger Joakim Molin och visar runt i bilhallen vid Sundsvallsbrons södra fäste som invigdes i september.
Verkstad, rekond-avdelning, däckhotell, biluthyrning och en automattvätt med ett helt slutet reningssystem för smutsvatten – som även verkstad och övrig tvätt är ansluten till. Till och med ett gym för kunder och personal ryms i den 7 200 kvadratmeter stora anläggningen som kostat saftiga 100 miljoner kronor.

I september invigdes 100-miljonersinvesteringen vid Sundsvallsbrons södra fäste.

– I dag säljer vi totalt omkring 1 000 nya och begagnade bilar. Målet är att vara uppe i 1 500 bilar år 2020. Med den nya hallen kommer vi att locka ännu fler långväga kunder.
Trots att han inte fyllt 50 har Joakim Molin hunnit driva företag i mer än 30 år.
I september var han en av de tre finalisterna till att bli Årets företagare i Sundsvall. I oktober fick han ta emot kommunens pris ”Bra gjort för Sundsvall”.
Under det räkenskapsår som avslutades september 2016 omsatte Molin Bil 349 miljoner kronor och vinsten efter finansnetto var 6,2 miljoner.
Men trots framgångarna har livet som företagare inte alltid varit lätt.

När det var som värst klarade jag varken att svara i telefon eller träffa folk. Det gick bara inte.

Utbrändheten

En trappa upp, med utsikt mot den stora bilhallens huvudentré, har Joakim Molin sitt kontor. I fönstren hänger vita lamellgardiner som enkelt kan dras för.
– Annars känner mig lite väl iakttagen, säger Joakim Molin, som väljer att jobba vissa dagar hemifrån.
Det har han gjort ända sedan han kom tillbaka från den utbrändhet som slog till med full kraft för drygt 13 år sedan.
Signalerna hade funnits länge. Åren 2000-2002 var en tuff period med omstrukturering av verksamheten med märkesbyten som följd, och ovanpå det en jobbig separation. En brand i de dåvarande lokalerna i Skönsmon på skärtorsdagen 2004 blev den utlösande faktorn.
Joakim Molin berättar sakligt om den jobbiga tiden:
– När det var som värst klarade jag varken att svara i telefonen eller träffa folk. Det gick bara inte, säger han.
Tack vare psykologsamtal en gång i veckan och bra avlastning från kollegorna blev han successivt bättre. Men inte förrän 2006 var han tillbaka på heltid.
– Det var flera dagar då jag åkte till jobbet men fortsatte förbi och hem igen.
Utbrändheten har lärt honom att delegera mer och inte vara så tillgänglig. Något som kan vara svårt för en utåtriktad ”säljartyp”. Jag lärde mig också att lojala medarbetare är värt allt i sådana situationer.
– Därför funkar det bättre att jag sitter hemma och jobbar ibland. Sedan har jag valt bort sociala medier som facebook. Och det blev en aha-upplevelse när jag lärde mig att be att få återkomma, i stället för att alltid snabbt tacka ja till saker.

Entreprenörsbanan

Joakim Molin växte upp som yngst av en syskonskara på tre. Det var den nio år äldre brodern Lars-Jerker, som i dag driver flera hotell från Sundsvall till Stockholm, som tidigt fick in honom på entreprenörsbanan. Liksom brodern hoppade han också av gymnasiet redan i ettan, eller studieuppehåll som vi kallade det.
– Det var inte så roligt för mamma Ingegerd som var studievägledare på vår skola. Men både jag och brorsan hade för bråttom för att gå klart. Det är inte så att jag ångrar mig, men ibland leker jag med tanken vad som hade hänt om jag hade pluggat vidare.
Tillsammans med Johan Andersson startade han torghandel på sommaren men även den första hälsokostbutiken.
– Den fortsatte Johan att utveckla, vilket ledde fram till att han senare blev känd hälsokostföretagare.
Efter att ha gjort lumpen gav sig Joakim Molin så in i bilbranschen 1989 främst för att det fanns mycket begagnade bilar på marknaden då.
En av hans största supportar var pappa Lars, som ofta kom förbi stället på Björneborgsgatan där Joakim sålde begagnade hyrbilar. Men bara några veckor senare drabbades familjen av en tragedi.
Som av ett ödets ironi blev Joakims far, som var vägmästare på Vägverket och pådrivande i säkerhetsfrågor, överkörd av ett backande arbetsfordon och avled.
– En civil polis sökte upp mig på jobbet och berättade att pappa hade avlidit direkt. Så här i efterhand inser jag att jag nog oftast lade locket på i stället för att bearbeta sorgen. Jag var ute mycket och festade och hade kul – men var inte alltid kul och troligen inte bästa sättet.
I dag är det Joakim Molins son Erik, som pluggar i New York, i samma ålder som han själv var då hans pappa dog.
– Det viktigaste är att barnen får göra det de brinner för och gör det på egna meriter. Jag stöttar dem förstås men de får inte glida på en räkmacka för tror sällan det blir bra.

Min filosofi har alltid varit att ha goda relationer även med dom man slutar samarbeta med.

Brinner för sitt företag

På frågan om någon är aktuell att ta över familjeföretaget i framtiden svarar Joakim Molin att nån sån ambition inte finns, och han tror inte den typen av lösningar är optimala.
– Men visar någon intresse får framtiden utvisa. Det finns förstås lyckade exempel också.
Att Joakim Molin själv brinner för sitt företag är tydligt. Han berättar målande hur det gick till när han – via en kompis rekommendationer – blev återförsäljare för Chrysler och Jeep 1992.

Numera finns även Mini i sortimentet.

– En dag kom två representanter och knackade på dörren. De hade hört att jag sålde många begagnade bilar och behövde en återförsäljare i Sundsvall. Resan började lite skakigt eftersom vi öppnade samma dag som Bengt Dennis höjde räntan till 500 procent, men sedan rullade det på bra.
Runt millennieskiftet ledde sammanslagningen av Daimler och Chrysler fram till att Molin Bil i stället blev återförsäljare för Nissan och BMW. Från 2007 låg allt fokus på BMW och nu är det alltså även Mini som gäller.
– Min filosofi har alltid varit att alltid ha goda relationer även med dem man slutar samarbeta med. Man vet aldrig vad som händer i framtiden. Det värsta som finns är att bränna broar.

Drar köpare till Sundsvall

Trots den stora konkurrensen inom bilbranschen i Sundsvall, det finns flera nya anläggningar och fler är aviserade, oroas han inte över att marknaden inte ska räcka till.
– Vår marknad är till stor del utanför Sundsvallsregionen, framförallt på nyare begagnade bilar, så jag ser det snarare som att vi är många duktiga handlare som tillsammans hjälps åt att dra hit potentiella köpare från andra städer. Och jag är övertygad om att vår nya anläggning är ett bra dragplåster som bidrar i det sammanhanget.

 

Joakim Molin

Joakim Molin är van att ha många järn i elden. När det blir för stressigt sitter han hemma och jobbar, en strategi han lärde sig efter sin utbrändhet.

Ålder: 48 år
Familj: Sambon Maria och barnen Dennis, Erik och Frida.
Bor: I villa i Sundsvall
Fritid: Liten fjällstuga i Härjedalen, skidåkning och lite skoter
Senast lästa bok: Ashlee Vances bok om Teslagrundaren Elon Musk.
Första bil: BMW 320i
Stöttar: Mellannorrlands Hospice som tog hand om min storasyster på ett fantastiskt sätt innan hon gick bort i cancer 2013.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here