Fordonsjätte dubbelsatsar i Birsta

Tidplanen håller, vi öppnar i november, säger Jesper Johansson när han visar det som ska bli Berners nya anläggning i Birsta. Foto: Olof Axelsson

I november öppnar en ny anläggning för lastbilar, bussar och transportbilar i Birsta. – Det mesta blir större här, säger Jesper Johansson, servicemarknadschef på Berners bolag för tunga fordon i Sundsvall.

N

är Bättre affärer besöker Berners* 100 miljoner kronors-bygge mellan Birsta-
vägen och Timmervägen ser det fortfarande mest ut som en vit tom låda.
Men med lite fantasi går det att föreställa sig hur byggnadens närmare 8 000 kvadratmeter kommer att se ut när de tas i bruk i november.
– Här blir det kontor, säger Jesper Johansson, servicemarknadschef för Berners bolag för tunga fordon i Sundsvall, och sveper med handen.
Från början var det tänkt att enbart verksamheten för lastbilar och bussar, som vuxit ur sina nuvarande lokaler i Gärde, skulle flytta hit.

Samlat på en plats

Men under resans gång insåg Berners fördelarna med att låta även verkstad och försäljning av transportbilar flytta hit.  I dag trängs dessa om utrymmet i Berners personbilsanläggning, som också ligger Birsta.
– Tunga fordon och transportbilar har många gemensamma kunder som nu kommer att kunna åka till ett ställe. Och så blir det möjligt för verksamheterna att dra nytta av varandra, säger Jesper Johansson.
När anläggningen i Gärde byggdes 1968 ansågs den vara gigantisk med 28 meter långa  så kallade skepp. I den nya tunga verkstaden blir skeppen 36 meter. Och de blir 7,20 meter breda jämfört med 5,50 meter, vilket uppskattas av personalen.
– Vi får också bättre lyftar vilket gör att vi kan arbeta i bekvämare höjd, säger Jesper Johansson och säger hej till några av alla de byggnadsarbetare som jobbar i byggnaden.

Så här är det tänkt att den nya jättebyggnaden ska se ut.

Att utforma lokalerna har tagit mycket tid.
– Vi har varit och tittat på flera andra verkstäder för att få inspiration. Det handlar om att jobba effektivt och säkert, och vi har även tittat mycket på miljöfrågorna.
Bland annat installeras en stor indunstare som renar restvattnet från verkstäder och tvätthallar genom kokning innan det släpps ut i avloppet.
Berners är först i Sverige med tekniken, och har redan installerat den vid sina andra anläggningar i Sundsvall och Östersund.
Till Berners nuvarande lokaler i Gärde kommer Beijer Byggmaterial att flytta.

* Berners är en av Sveriges större privata återförsäljare inom Scania och Volkswagen-gruppen med verksamhet i Jämtlands och Västernorrlands län.

Text: Olof Axelsson

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here