Företagandet är inget hundliv

Foto: Anna Thors

Nu när det börjar närma sig tioårsjubileum har ägarna till Amnis hundhus skapat precis det ställe som de drömt om. Nu planerar de för att sprida sitt koncept över landet.
– Idéer är det inte brist på, snarare behöver vi lära oss att dra i handbromsen ibland. Vi drivs av att ständigt utveckla verksamheten, säger Amelie Saether.

Man skulle kanske kunna tro att det är en barndomsdröm att få jobba med hundar. Men det var också själva företagandet de var ute efter då, för tio år sedan, när Amnis Hundhus startades. I dag driver vännerna Amelie Saether och Evelina Sjödin dagis för 80 hundar, hundfrisörsalong, hundpensionat, butik, kursverksamhet för hundägare, yrkesutbildning av hundfrisörer och fotostudio vid foten av Södra berget.
– Vi bestämde oss snabbt för att vi skulle samla allt för hunden under samma tak, och det har vi hållit oss till. Vi är nog ungefär där vi tänkt oss, säger Evelina och ler.
När de började satte de en tidsgräns för sig själva: de skulle satsa allt i ett år, om de inte fått snurr på verksamheten då skulle de lägga ner och göra annat. Nu står de här tio år senare med sex anställda och en blomstrande verksamhet och planerar att ta över landet.
– När vi kom tillbaka efter att ha varit föräldralediga båda två, kände vi oss lite överflödiga. Personalen hade skött stället så bra utan oss, och det fick oss att fundera över våra roller i företaget. Vi förstod att vi kunde kliva tillbaka lite från den dagliga verksamheten och ägna oss åt utveckling, det vi tycker är allra roligast och mest utmanande för oss just nu, säger Amelie.

Nyförälskad i företaget

För att inte köra fast i gamla tankar anmälde de sig till Almis mentorsprogram. Efter en matchningsprocess fick de Thomas Byström till mentor, till vardags regionansvarig för Företagarna och med lång erfarenhet av att driva företag. Det blev ett otroligt lyft för dem båda två.
– Han fick oss att se på vårt företag med andra ögon, det var som att vi blev nyförälskade i det vid varje möte, säger Amelie.
– Han sa att vi redan har allt vi behöver, det vi nu ska göra är att strukturera och paketera det så att kunderna förstår. Han gav oss också många idéer om var man kan skära i hörnen utan att dra ner på kvaliteten, säger Evelina.
Samtalen har lett till att de nischat sig som ett hållbart företag. I butiken har de numera bara svenska och ekologiska varor till hundarna, all städning sker utan kemikalier, och i personalgruppen strävar de efter att ha en blandning av personligheter för att stärka känslan av att det är okej att vara olika och att det finns en plats för alla i samhället.
– Vi har till exempel ofta haft arbetstränande personal från arbetsförmedlingen, som vi sedan kunnat anställda. Så arbetade vi långt innan vi började kalla det för hållbarhet.
En av de frågor de bollade med sin mentor under mötena var vilken väg de skulle ta för att växa. Ett tag funderade de på att öppna en filial i Bollnäs eftersom de hade en person där som ville driva stället. Men Thomas Byström fick dem att tänka om.

Ja, tänk sedan, när vi finns överallt

– Han frågade om vi förstod hur mycket vi behövde vara i Bollnäs i uppstartsskedet, och om vi tyckte att det var värt det med tanke på att vi båda har småbarn hemma. Och det tyckte vi ju inte, säger Evelina.
– Han har varit oerhört generös med sina erfarenheter, och berättat för oss hur det blivit när han gjort på olika sätt. Det gör att vi kunnat undvika en del misstag, och därigenom sparat tid.
I stället för en filial i Bollnäs blir det nu en i den norra delen av Sundsvall.
– När vi hittat en lokal som passar. Men sedan när vi lärt oss vad som krävs för att starta på ett nytt ställe, vill vi göra Amnis hundhus till ett franchise-företag och öppna över hela landet, säger Amelie.
– Ja, tänk sedan, när vi finns överallt, säger Evelina och det syns i ögonen att hon redan är där.
De konstaterar att de gett sig in i fel bransch om de siktat på att bli miljonärer, det är intresset för hundarna och själva företagsbyggandet som är det viktiga. Känslan av att skapa något och att bestämma över sig själv.
– Om jag inte vågat lyfta luren till Amelie i november 2007 hade allt det här aldrig hänt. Jag är glad att jag vågade – alla idéer, beslut, och allt man behövt ventilera under de här åren – jag tror inte vi varit här idag om vi inte haft varandra, säger Evelina.

Mia Berg

 

Foto: Anna Thors

Amelie Saether
Ålder: 30 år
Familj: Man Jocke, Elias, 5,
Casper, 2,5, och två hundar
Bor: I Gåltjärn
Fritid: Familjen, djur och natur

 

Foto: Anna Thors

Evelina Sjödin
Ålder: 35 år
Familj: Sambo Johnny, Charlie,
4, Estelle, 2, och två hundar
Bor: I Lövsätt
Fritid: Familjetid och friluftsliv

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here