Friskvårdsbidrag även för golf och ridning

Även dyrare sporter som golf och ridning omfattas nu av friskvårdsbidraget. Detta efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen.

En arbetsgivare kan erbjuda sina anställda skattefria förmåner i form av motions- och friskvårdsaktiviteter förutsatt att aktiviteten erbjuds hela personalen. Tidigare har inte golf och ridning ingått i friskvårdsbidraget eftersom det inte har klassats som enklare form av motion då det bland annat krävt dyrare utrustning.
Men efter domen har Skatteverket ändrat sin inställning.
– Så länge en förmån i form av friskvårdsbidrag är av ett mindre värde, 5 000 kronor, ska det betraktas som en skattefri personalförmån. Det här innebär till exempel att den som spelar golf eller tar lektioner på ridskola kan använda friskvårdsbidrag till det, säger Pia Blank Thörnroos, jurist vid Skatteverket

Avdrag medges på upp till 5 000 kr
  • Huvudregeln är att alla inkomster och förmåner som en arbetstagare får på grund av sin anställning ska tas upp som intäkt och beskattas.
  • Personalvårdsförmåner av mindre värde är dock undantagna från beskattning. Som personalvårdsförmån räknas bland annat möjlighet till enklare slag av motion och annan friskvård.
  • När bestämmelserna om skattefria personalvårdsförmåner infördes i slutet av 1980-talet togs i förarbetena golf upp som exempel på en sådan sport som inte borde omfattas av skattefriheten.
  • Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen meddelar nu skatteverket att även ”dyrare” sporter omfattas av bidraget. Så länge en förmån i form av friskvårdsbidrag är av ett mindre värde, upp till 5 000 kronor, ska det betraktas som en skattefri personalförmån.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here