Helios kan bli Årets bygge

Östrands massafabrik. Foto: SCA

Projekt Helios, Miljardinvesteringen i en ny produktionslinje vid SCA:s Östrandsfabrik, har nominerats till Årets bygge 2019.

Helios är ett av 20 bästa byggprojekten i landet som är nominerat till Årets Bygge 2019.
Byggbranschens ledande nyhetstidning Bygg-industrin sammanfattar byggprojektet Projekt Helios i Timrå så här i sin nomineringsartikel:
”En av kotorna i Sveriges industriella och ekonomiska ryggrad, en gång skapad av Ivar Kreuger, har blivit betydligt kraftfullare. Det är SCA som har investerat nära 8 miljarder kronor i en utbyggnad av sitt massabruk Östrands i Timrå, vilket enligt företaget självt gör det till det största industriella projektet hittills i Sverige.”
Den stora omfattningen på projektet gjorde att SCA beslutade sig för att dela upp projekt Helios i två entreprenader: Greenfield som främst handlade om nybyggnationer, och Brownfield som hade fokus på renovering och uppgradering. Huvudentreprenörer- har varit Peab (Greenfield) och Skanska (Brownfield).
Vinnaren koras på Årets Byggegalan på Cirkus i Stockholm den 26 mars 2019.

Fakta/

Hösten 2015 beslutade SCAs ledning att investera 7,8 miljarder kronor i projekt Helios, en av de största industriinvesteringarna i Sverige genom tiderna. Nu när projektet är slutfört konstaterar SCA att såväl budget som tidplan hållits i mastodontprojektet.
– Drygt tusen dagar efter projektstart den 28 augusti 2015 är den nya fabriken i drift, efter goda insatser från alla inblandade i att hålla beslutad tidplan, säger projektdirektör Ingela Ekebro i en kommentar.
I och med investeringen fördubblas kapaciteten till 900 000 ton massa och Östrand har den största produktionslinjen för blekt långfibrig sulfatmassa i världen.
Produktionen väntas öka succesivt under 2018 och 2019 och först 2020 väntas man nå full produktion.
– Nu fokuserar vi på att trimma in fabriken för att nå full produktion och hög produktkvalitet, säger Ingela.

Ett bygge i kolossalformat – några fakta om bygget:

600 000 ton krossmaterial användes
5 300 ton armering gick åt
50 000 kubikmeter betong förbrukades
3 200 ton stål användes
8 000 personer har bidragit i projektet
6,3 miljoner arbetstimmar har gått år

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here