Repris nr 5-2017: I Essvik gror en ny framtid

Foto: Mia Berg

Ida Bergström tror på att det lilla kan växa sig stort. I sin villaträdgård i Essvik utanför Sundsvall odlar hon både goda grönsaker och modiga framtidsdrömmar.

”Jag vill hjälpa till att förändra synen på vad det är att vara bonde. Du behöver inte ha en traktor och 14 hektar mark. Jag har en yta på 150 kvadrat i en sluttning mellan hus och parkeringsplats och hoppas på 300 så småningom.
Odlingarna är en del i mitt företag Närbruket som jobbar för att fler ska få upp ögonen för urban odling. Det handlar om att skapa ekologisk mat genom att använda trädgårdar, balkonger och krukor. Jag odlar själv och säljer mina grönsaker. Jag hyr också ut min kunskap och kan hjälpa andra att odla i deras trädgårdar.
Det var ett par påsar frö på Ica för sju år sedan som gjorde att jag fastnade. Jag blev fascinerad av att ett mikroskopiskt frö kunde bli något jag kunde leva av. Det låg liksom färdigprogrammerat där inne i fröet – hur coolt är inte det? – och allt jag behövde göra för att få det var att ta hand om fröet.
Min bild av odling var att det var dåligt betalt och hårt jobb. Men så hittade jag två kanadensiska odlare på nätet som odlade på ett för mig helt nytt – och lönsamt – sätt! Plötsligt blev det möjligt att ha detta som jobb. Så nu försöker jag göra likadant. Kortfattat handlar det om att odla rätt grödor på ett energieffektivt och smart sätt utan stora maskiner.
Jag ser att Sundsvallsbornas intresse för urban odling är på frammarsch. Många är intresserade av att handla närodlat och av att veta hur man gör. Även restauranger i Sundsvall börjar efterfråga mina grönsaker. Nu hoppas jag kunna inspirera andra att starta upp egna odlingar. ”

Berättat för Mia Berg

 

Ida Bergström
Ålder: 32 år
Yrke: Egenföretagare
Bor: Essvik i sin farfarsfarfars hus
Familj: Sambo Christofer, Noelle, 7, och Edda, 2,5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here