Jämställda styrelser väg mot bättre affärer

jämställdhet
Mona Sundin och Ewa Sandeheim gör gemensam sak med Petra Kreij på Styrelsekompetens för att skapa mer jämställdhet i företagens styrelser.

I länets bolagsstyrelser sitter en kvinna på en av fem stolar. Nu tas initiativ för att skapa mer jämställda styrelser.

B

land Västernorrlands företag är andelen kvinnor i styrelserna 20 procent, en siffra i princip som legat still i flera år. I hela landet är andelen 19 procent kvinnor. Detta trots att många vittnar om att jämställdhet och mångfald är två nyckelfaktorer för att få fler perspektiv, goda idéer och därmed lönsammare affärer.
Detta vill nu BizMaker och föreningen Styrelsekompetens ändra på och har därför tillsammans ordnat en aktivitet för att matcha kandidater som var intresserade av spännande styrelseuppdrag, med företag och organisationer som letade kompetens till sin styrelse.
– Med över 70 anmälda deltagare från flera delar av landet är det tydligt att det finns ett behov av den här typen av matchmaking, säger Ewa Sandeheim, eventansvarig på BizMaker.

Mer jämställt näringsliv

Aktiviteten är en del i en större satsning som BizMaker gör för att skapa ett mer jämställt näringsliv.
– Genom att presentera kandidater och kompetens som annars inte hade nått företagen kan vi bidra till ökad mångfald och jämställdhet bland bolagsstyrelser, säger Mona Sundin, utvecklingsstrateg på BizMaker.
Flera av de deltagande företagen har gått vidare och för diskussion med utvalda kandidater. Victor Molén, vd på startupbolaget Indivd representerade ett av de företag som sökte styrelsekompetens.
– För en startup kan rätt ledamot vara avgörande för bolagets utveckling. Därför är det viktigt att man hittar någon som fungerar med resten av teamet och som kan bidra med nya perspektiv och erfarenheter, säger han.

Öka konkurrenskraften

Föreningen Styrelsekompetens är ett initiativ startat för att göra Västernorrland mer konkurrenskraftigt då jämställda styrelser i bolag ger ett bättre ekonomiskt resultat och minskar risken för konkurs. Idag består nätverket av 650 personer där majoriteten är kvinnor.
– Vi vill att jämställda styrelser ska vara en självklarhet, därför är vi givetvis mycket nöjda med resultatet av aktiviteten och ser fram emot ett fortsatt samarbete, säger Petra Kreij, initiativtagare till föreningen Styrelsekompetens.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here