Repris nr 3-2017: Matmissionär med författardrömmar

Foto: Therése Ny

Elin Bergström brinner för schysst matproduktion och älskar att skriva. Nu laddar hon för vårbruket men har lärt sig att inte bara kötta på.

”När jag var 15 tog jag och Daniel över hans släktgård. Våra åtta första kalvar levererades i en folkabuss. Då hade vi även andra jobb men sedan 2004 är jag bonde på heltid.
Vår, sommar och höst är det väldigt mycket att göra. I började köttade jag bara på. Nu försöker vi ha mer normala rutiner och tider – inte minst för ungarnas skull.
En stor fördel med att vara bonde är att barnen inte behöver börja på dagis så tidigt. Och att dra barnvagnen genom leran in i lagår’n har sin tjusning …
Jag tar mer ansvar för djuren och Daniel mer för odling och maskiner, men vi är noga med att båda ska kunna allt som rör den dagliga driften. Nu hyr vi också in tjej en dag i veckan, det är en stor trygghet.
I dag finns ett stort kunskapsglapp om var maten kommer ifrån. Jag är stolt över det vi gör och vill gärna visa upp det. Och det är trevligt när någon svarar med ord och inte bara råmar.
När det gäller miljön så lämnar vi avtryck hur vi än gör. Att omvandla gräs till mjölk och kött är otroligt matsmart. Vi kanske skulle sluta åka till Thailand i stället?
Allt vårt kött säljs via Nyhléns Hugossons vilket funkar jättebra. Vi har provat att sälja köttlådor här på gården också. Det var kul men krävde så mycket extrajobb.
Jag bloggar om livet på gården flera gånger i veckan, ofta ganska självutlämnande. Responsen jag får stannar i hjärtat.
Jag har även skrivit en del noveller och brukar säga åt familjen att jag ska skriva på min bok, men det är mest för att få vara ifred. Fast någon gång ska det ske. Helst en berättelse om ett liv, Wilhelm Moberg är en stor förebild.”

Berättat för Olof Axelsson

 

Elin Bergström

Foto: Therése Ny

Ålder: 34 år
Familj: Maken Daniel, barnen Linnea 13, Matilda 11, Lovisa 9 och Elias 7
Bor: På gård i Nysäter, 2,5 mil nordväst om Sundsvall
Gör: Driver familjeföretaget Nysäter Lantbruk som föder upp tjurar till slakt. De har plats för 350 djur.
Gillar: Att gå ut och dansa. Gärna på kasinot i Sundsvall på fredagarna och logdanser på sommaren.
Skriver: Bloggar på Bondebloggen på atl.nu.
Utmärkelser: Årets företagare i Sundsvall, LRF:s miljöpris, Årets nötköttsföretagare i Västernorrland.
Äter: Råvaror av bra kvalitet som är schysst producerade. Det blir mycket nöt- och griskött.
Äter inte: Tackar sällan nej till mat, men undviker bläckfisk och ostron.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here