Nyföretagare med erfarenhet

Bröderna Kenth och Lars Eklund leder snabbväxande Timråföretaget Sunds Fibertech. Marcus Mattsson (i mitten) är ansvarig för koncernens separata konsultbolag Sunds Ingenjörer.

En doldis i Timrå levererar teknik och kunnande till MDF-fabriker över hela världen. Tuffa miljökrav i Kina driver på företagets snabba tillväxt.
– Vi ska bli bäst i världen, säger Kenth Eklund som startade Sunds Fibertech 2016, och som nu fått förstärkning av storebror Lars.

Den formpressade träfiberskivan MDF* har för länge sedan ersatt massivt trä i allt från möbler och golv till dörrar och skåpluckor.
I flera decennier har MDF-fabriker över hela världen köpt sina maskiner från Sundsvall.
Men 2015 var det nära att spjutspetskunnandet försvann från regionen.
Tyska Dieffenbacher, som hade övertagit MDF-verksamheten från Valmet (tidigare Sunds Defibrator) renodlade och lade ner dotterbolaget i Sundsvall.
Räddningen blev Sundsvalls-vd:n Kenth Eklund. Han erbjöds driva verksamheten vidare i egen regi tillsammans med två anställda.
– Jag har alltid haft en entreprenörsådra. Pappa och mamma drev företag när jag växte upp, säger Kenth Eklund.
Vi träffas på Terminalvägen i Timrå dit Sunds Fibertech flyttade i oktober, sedan man vuxit ur lokalerna på Metropol i Sundsvall.
Företaget har haft en mycket snabb utveckling. I dag finns 15 anställda och ytterligare fem konsulter.
– Vi skulle behöva anställda fem personer varje år de kommande åren. Det handlar om konstruktörer, projektledare och automationsingenjörer, säger Kenths bror Lars Eklund, som klev in i företaget så sent som i oktober.
Liksom Kenth har han många års erfarenhet av MDF-branschen, de har båda arbetat på Valmet i Sundsvall i olika roller.
– Vi behärskar hela processen från stock till färdiga skivor vilket är en trygghet för kunden. Målet är att vi ska bli bäst i världen, slår Kenth Eklund fast.

Efterfrågan ökar

Redan första året omsatte Sunds Fibertech 27 miljoner kronor. I år väntas försäljningen landa på 50 miljoner. På längre sikt är målet att nå flera hundra miljoner och att fortsätta växa med eget kapital.
För efterfrågan på MDF-skivor ökar stadigt, inte minst i tillväxtländerna i Asien.
Sunds Fibertech säljer både egenutvecklad teknik och utrustning från andra leverantörer. På kontoret i Timrå arbetar konstruktörer, säljare och ordermottagare. När utrustningen ska monteras åker tekniker ut till kunden – oavsett var i världen de finns.
Maskiner och reservdelar passerar aldrig Timrå utan skickas direkt från tillverkarna, som finns både i Sverige och i Asien.
Den största potentialen finns i Kina där skärpta miljökrav har gjort att många MDF-fabriker måste uppgraderas.
Kenth Eklund är i Kina ungefär en gång i månaden.
– Nyligen åkte jag med en kinesisk delegation till Kanada och tittade på en fabrik som de funderar på att köpa.

Goda relationer
Sunds Fibertech levererar teknik till MDF-fabriker över hela världen. Bilden är från en anläggning i Thailand.

Lars har nyss varit i Thailand och ska närmast till Turkiet.
– Den här typen av fabriker är ofta familjeägda vilket gör goda relationer extra viktigt. Tack vare våra goda kontakter får vi träffa ägarna direkt vilket är väldigt värdefull, säger Lars Eklund.
För att möta efterfrågan gäller det att hitta rätt medarbetare, en stor utmaning inte minst i dagens högkonjunktur.
– Vi har lyckats få med oss flera väldigt erfarna personer som passerat pensionsåldern. De är ovärderliga för oss. Samtidigt måste vi få in yngre krafter, säger Lars Eklund.
För att underlätta rekryteringen har ett separat konsultbolag, Sunds Ingenjörer, nyligen bildats.
– Vi letar just nu duktiga konsulter som ska jobba för Sunds Fibertech men också hyras ut till andra teknikbolag. Det gör oss mindre såbara för svängningar i konjunkturen, säger bolagets ansvarige Marcus Mattsson.
Liksom bröderna Eklund har han lång erfarenhet av stora företag i MDF-branschen, bland annat från Thailand.
– Det känns oerhört bra att kliva in i det här gänget. Det är nära mellan idé och beslut. Och så är det mycket roligare på jobbet!

Olof Axelsson

*MDF står för Medium Density Fiberboard. Det är en medelhård och formstabil träfiberskiva. Utgångsmaterialet är sållad flis från barkad barrved. Det torra träfibermaterialet pressas under värme tillsammans med lim. I Sverige finns i dag en MDF-fabrik som ägs av Ikea.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here