Sundsvalls flygplats trafikleds på distans

Sundsvall Timrå Airport är Sveriges andra flygplats att flygtrafikledas på distans. Flygtornet som används sedan 1944 har stängts och flygtrafiktjänsten har flyttats till Luftfartsverkets kontrollcentral.

Avståndet är inte så stort mellan torn och kontrollcentral, bara omkring hundra meter, men inte desto mindre är det ett paradigm- och teknikskifte när tornet nu har stängt. Det har varit i bruk sedan flygplatsen öppnade för civil trafik år 1944.
– Det är oerhört glädjande att vi nu är i gång med flygplats nummer två med den teknik som är banbrytande för branschen. Vi har tagit med oss erfarenheterna från Örnsköldsvik Airport i arbetet med Sundsvall, säger Luftfartsverkets generaldirektör Ann Persson Grivas.
Frank Olofsson, flygplatschef Sundsvall Timrå Airport, tycker att det är roligt att på nära håll ha fått följa projektet från idé till färdig driftsättning.
– För regionen bidrar detta till ett stort internationellt intresse och har satt Sundsvall Timrå Airport på världskartan. Etableringen har gett oerhört positiv spinn-off för flygplatsen och även Mittuniversitetet, säger han.
2015 blev Örnsköldsvik Airport världens första flygplats att flygtrafikledas på distans från kontrollcentralen i Sundsvall. Enligt Luftfartsverket finns det plats för ytterligare tre flygplatser att flygtrafikledas på distans från Sundsvall. Närmast i tur att anslutas är Linköping City Airport.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here