Timråpar fixar sängplatser åt byggarna

Fredrik och Clariza Kerttu, som driver uthyrningsföretaget Rentalux, tillhör de lokala vinnarna av miljardinvesteringen på SCA Östrand. I företaget finns 15 anställda och praktikanter. Paret brinner också starkt för att hjälpa de ensamkommande flyktingungdomar som bor i deras fastighet Vivansborg. Foto: Helene Svensson

Fredrik och Clariza Kerttu hyr ut boende till 500 personer som jobbar med miljardinvesteringen i Östrand. En affärsidé som inte alls visar sig vara tillfällig.
– När arbetarna drar vidare till nästa projekt fixar vi bostäder där i stället, säger Timråföretagarna – som också brinner för att hjälpa ensamkommande flyktingungdomar.

Sommaren 2018 ska SCA:s utbyggnad av Östrands massafabrik i Timrå för 7,8 miljarder kronor vara klar.
Resultatet: världens största produktionslinje för blekt barrsulfatmassa med en kapacitet på 900 000 ton.
Som mest jobbar 1 500-2 000 personer på fabriksområdet under byggtiden. Personer som förstås behöver någonstans att bo kortare eller längre perioder.
Detta har Fredrik och Clariza Kerttu som driver Rentalux AB, tagit fasta på. De fungerar som mellanhand och sköter det praktiska.
– Alla typer av hus fungerar, bara det finns tillgång till Internet. För fastighetsägarna är det tryggt med en mellanhand. Vi sköter allt och de får pengar på kontot. Genom att vi har personal som åker ut och städar varannan vecka har vi bra koll, säger Fredrik Kerttu.
När paret flyttade från Stockholm 2015 var planen först att själva köpa fastigheter och hyra ut.
Men snart insåg de fördelarna med att i stället förmedla andras, redan möblerade, hus till ett fast pris per person.

Från Härnösand till Kvissleby

Arbetarna kommer från ungefär femton olika länder.
– De är här för att arbeta och sköter sig jättebra. Kravet är att det ska ta max en halvtimme att åka till Östrand. I dag hyr ut till 500 personer från Härnösand i norr till Kvissleby i söder, säger Clariza Kerttu.
Men vad händer när Östrandsbygget är klart?
– Då kommer vi att följa med till nästa projekt. Vi hyr redan ut till 100 personer på andra orter och siktar på 1 000 personer, säger Fredrik Kerttu.
Rentalux har byggt upp goda relationer med företagen vars personal arbetar i projekten, som därför gärna anlitar dem igen.
– Vi ordnar det lilla extra, i somras såg vi till att de som ville kunde åka och fiska. Och vi hade en julfest för ett företag här, säger Clariza Kerttu.
”Här” är anrika Vivansborg i Timrå som paret köpte 2015. Förutom föreningsaktiviteter och kultur finns ett hem för ensamkommande flyktingar i huset där det i dag bor 15 ungdomar.
– Vi har fått oerhört bra kontakt med dem, säger Clariza som är socionom och som arbetade på boendet när det öppnade i början av 2016.
Ungdomarna har fått praktisera i parets företag, och två av dem har nu fått anställning.
– De är jätteduktiga men behöver en chans att visa det. I morse fick jag veta att en av killarna har fått uppehållstillstånd, det känns helt fantastiskt, säger Fredrik Kerttu och kramar om hustrun Clariza.
Ingen av dem kan hålla tårarna borta.

Olof Axelsson

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here