Touchdown för spelutvecklare i Sundsvall

Jimmy Norén, Stefan Sångberg och Thomas Jonasson, Sideline Labs, utvecklar ett nytt sportspel inom amerikansk fotboll.

Med tre färska miljoner i riskkapital tar Sundsvallsbaserade Sideline Labs sikte på en global marknad med sitt sportspel som lanseras under 2019. Teamet bakom företaget vill även skapa ett spelkluster i länet.

I december offentliggjordes att Almi Invest och Sparbanksstiftelsen Norrland går in med tillsammans 3 mkr i riskkapital i Sundsvallsföretaget Sideline Labs. Företaget, som startade 2016, och varit en del av inkubatorn hos BizMaker, sitter fortfarande kvar i lokaler på Grönborgs som alumn. Bolaget består i dagsläget av ett team på fem personer som jobbar heltid med att utveckla företagets första produkt, ett mobilspel för amerikansk fotboll.
– Vi vill skapa ett socialt sportspel som bygger att man som spelare samarbetar med andra, bygger lag och spelar mot andra lag i vårt ligasystem. På det sättet hoppas vi skapa ett spel som är intressant och håller över tid, säger vd Stefan Sångberg. För det är just samhörigheten och spelarnas engagemang som han tror kan skilja Sideline Unit Football från andra spel på marknaden.
– Vision är att skapa engagerade mobila umgängesytor för engagerade fans.

Djup och bredd

Intäktsmodellen är free-to-play, själva spelet är gratis men spelarna har möjlighet till köp i spelet för att vinna fördelar. Att spelet bygger på amerikansk fotboll beror enligtStefan Sångberg på att sporten passar väl för den här typen av sociala spel.
– Vi har under det senaste året arbetat med tester och tidiga versioner av spelet och den input och feedback som den givit har fått oss att bygga om stora delar av spelet. Det handlar framför allt om att skapa djup och bredd i spelet så att vi kan skapa intresse över lång tid hos användarna. Som ett led i utvecklingsarbetet kommer SidelineLabs under 2019 även att delta i The Game Incubator i Skövde som hjälper startups att utveckla och lansera spel.

Användas till andra sporter

Den globala lanseringen ska ske under året.
– Sverige är ingen huvudmarknad för oss. Men i den digitala världen är kostnaden densamma att lansera globalt som på en enskild marknad. Vi tror på USA, England, Kina och Japan som huvudmarknader, men det skulle lika gärna kunna vara några andra. Amerikansk fotboll har vuxit globalt och har många hundra miljoner fans över hela världen. Plattformen som nu mejslas fram i kontoret väst på stan kan också användas för att skapa spel kring andra sporter.
– Affärsidén är skalbar och visionen är att vi ska bygga en spelstudio i Sundsvall som med
samma plattform kan utveckla en rad olika sportspel inom olika idrotter.
Att utveckla egna spel är en resurs- och tidskrävande process. För att klara det har Sideline Labs tagit in externt kapital. Almi Invest och Sparbankstiftelsen Norrland gick i december förra året in med vardera 1,5 mkr.
– Att ta in riskkapital är en lång resa. Vi har haft en dialog under lång tid. Investerarna vill lära känna oss i teamet som personer, de vill analysera våra visioner och vår potential. Sådant tar längre tid än vad man kan tro.

Kontakta investerare tidigt

Stefan Sångbergs råd till andra som är i samma situation är att vara ute i god tid.
– Vänta inte för länge med att ta kontakt med potentiella investerare.
En annan utmaning är att hitta kompetenta medarbetare. Speldesigners, utvecklare och programmerare är hårdvaluta och det är tufft att rekrytera till alla positioner inom spelindustrin.
– Vi har lyckats bra och jag är väldigt stolt över vårt team som vi samlat i Sundsvall. En särskild utmaning för branschen är att locka fler kvinnor. Om det är svårt att få tag i personal generellt är det nästan omöjligt att rekrytera kvinnor – även om jag tror att det håller på att vända, säger Stefan Sångberg och konstaterar att alla fem i Sideline Labs team är män.
Han sneglar också på utvecklingen i andra delar av landet där Norrlandsstäder, som Umeå och Luleå och Boden, som gjort rejäla satsningar för att stärka sina spelkluster inom ramen för Artic Game Lab, med stor framgång.
  Här ligger vi efter i vårt län, det finns mycket kompetens även här och jag ösnkar att vi kunde göra en liknande kraftsamling. Tyvärr har vi kanske varit lite för beroende av vår basindustri och lite blundat för möjligheterna på den digitala marknaden.
Sideline Labs har tagit ett initiativ till att samla Västernorrlands spelutvecklare till ett event senare i vår.
– Intresset har varit stort både från näringen och övriga näringslivet och från investerare och andra spelkluster i landet. Kanske kan det bli början på ett starkt spelkluster även i vårt län, säger Stefan Sångberg.

Fakta/Sideline labs

Företaget grundades 2016 av Stefan Sångberg och Joakim Bodin. Har varit en del av BizMakers inkubator i Sundsvall och utvecklar sociala sportspel. Har i dagsläget 5 anställda och Deras första titel, Sideline Unit Football, lanseras som mobilspel under 2019. I december 2018 gick Almi Invest och Sparbankstiftelsen Norrlands riskkapitalstiftelse in med vardera 1,5 mkr i bolaget.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here