Unga väljer bort teknik och yrkesprogram

Trots en god arbetsmarknad väljer eleverna i Västernorrland bort många av de tekniska och yrkesförberedande programmen i gymnasiet.

I länet upplever många företag att det är svårt att hitta arbetskraft. Enligt Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät är det särskilt svårt att rekrytera elektriker, hydraulik, chaufförer. På flera orter finns det samtidigt lediga platser på utbildningar som möter denna starka efterfrågan på arbetsmarknaden.

Snabbt i arbete

Statistiken visar att det finns utbildningar där eleverna efter examen presterar långt sämre på arbetsmarknaden än andra. Samtidigt finns det vissa yrkesprogram och teknikprogram där en stor andel av eleverna snabbt kommer i arbete och får goda inkomster.
– Många företag har idag svårt att hitta nya medarbetare med rätt utbildning och erfarenheter. Samtidigt finns det arbetslöshet, inte minst bland unga. Den dåliga matchningen mellan arbetskraftsutbud och efterfrågan visar hur viktigt det är med utbildningsval som fungerar på arbetsmarknaden, säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef på Svenskt Näringsliv.

Här finns det lediga platser

Bygg- och anläggningsprogrammet
Sundsvall: 38
Örnsköldsvik: 13

El- och energiprogrammet
Kramfors: 15
Örnsköldsvik: 9
Sundsvall: 6

Fordons- och transportprogrammet
Sundsvall: 8
Örnsköldsvik: 8

Industritekniska programmet
Örnsköldsvik: 15
Ånge: 13
Sundsvall: 11

Naturvetenskapsprogrammet
Kramfors: 24
Sollefteå: 19
Örnsköldsvik: 19
Sundsvall: 17
Timrå: 14
Härnösand: 12
Ånge: 10

Teknikprogrammet
Sundsvall: 37
Timrå: 8
Kramfors: 7
Örnsköldsvik: 7
Ånge: 6

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here